Ezek a pártok delegálhatnak tagot a választásokat ellenőrző bizottságokba

Az európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi választáson jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek és jelölőszervezetek tagokat delegálhatnak a választási bizottságokba, a delegáltak bejelentésének határideje május 31.

Forrás: MTI2024. 05. 10. 7:46
Fotó: MTI/Sóki Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A június 9-i választáson minden szavazókörben működik szavazatszámláló bizottság (szszb), minden településen helyi választási bizottság, a vármegyékben területi választási bizottság (Budapesten Fővárosi Választási Bizottság), továbbá országos hatáskörrel és illetékességgel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az egy szavazókörös településen a szavazatszámláló bizottság feladat- és hatáskörét a helyi választási bizottság (hvb) látja el.

A választási bizottságok választott és megbízott (delegált) tagokból állnak. A szavazatszámláló bizottságok választott tagjait a 2022-es országgyűlési választás előtt választották a képviselő-testületek, míg a hvb-k és tvb-k választott tagjait 2023 őszén a képviselő-testületek, illetve a vármegyei közgyűlések választották meg. A további tagokat a június 9-i választáson induló, jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek és jelölőszervezetek bízhatják meg.

A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek alapvető érdekük, hogy valamennyi választási bizottságba delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik a folyamatot, és részt vehetnek a jogviták eldöntésében.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak – az NVB-be az EP-lista jogán delegált bizottsági tagok kivételével – azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A jelölt, jelölőszervezet által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti.

A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

Az EP-választáson listát állító pártok valamennyi választási bizottságba (szavazatszámláló bizottságba két-két, hvb-be, tvb-be, FVB-be és az NVB-be egy-egy) tagot delegálhatnak, az NVB munkájában azonban ezek a tagok tanácskozási joggal vehetnek részt, szavazattal nem élhetnek.

A szavazatszámláló bizottságokba (országosan 10 119  van), illetve az egy szavazókörös településeken a hvb-kbe két-két tagot delegálhatnak a településen induló polgármesterjelöltek, az egyéni listás, illetve egyéni választókerületi jelöltek, a kompenzációs listát állító jelölő szervezetek, a vármegyei listát (fővárosi listát) állító jelölő szervezetek és Budapesten a főpolgármester-jelöltek.

A helyi (Budapesten a kerületi) választási bizottságokba ugyancsak egy-egy tagot delegálhatnak a településen induló polgármesterjelöltek, az egyéni listás, illetve egyéni választókerületi jelöltek, a kompenzációs listát állító jelölő szervezetek. Nem delegálhatnak azonban tagot a vármegyei listát (fővárosi listát) állító jelölő szervezetek és Budapesten a főpolgármester-jelöltek.

A területi választási bizottságokba (Budapesten az FVB-be) a vármegyei (fővárosi) listát állító jelölő szervezetek és Budapesten a főpolgármester-jelöltek delegálhatnak egy-egy tagot. Az NVB-be pedig csak az EP-listaállítás jogán lehetséges a tag megbízása.

A közös listát állító jelölő szervezetek együttesen jogosultak a választási bizottságok tagjainak megbízására.

A nemzetiségi önkormányzati választáson induló jelölteknek, jelölőszervezeteknek nincs lehetőségük tagot delegálni a választási bizottságokba, azonban bejelentett megfigyelőik útján ők is részt vehetnek a szavazás törvényességének ellenőrzésében.

A megbízott tagokat május 31-én 16 óráig lehet bejelenteni az illetékes választási irodáknál. Az irodák ellenőrzik, hogy a megbízott tagnak van-e választójoga, ugyanis a választási bizottság megbízott tagjának lakóhelyére vonatkozóan nincs korlátozás, de az előírás, hogy a központi névjegyzékben szerepelnie kell.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.