Medvét láttak a Bükkben, felvétel is készült róla

Az sem kizárt, hogy többen vannak.

2024. 05. 10. 9:25
A napokban a Bükk-vidék középső részén, Cserépfalu közelében kapták lencsevégre a barna medvét
illusztráció Fotó: HEOL Forrás: HEOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több alkalommal is feltűnt a vadkamerák felvételein egy Bükkben járó medve az elmúlt napokban. Bár kedd óta nem látták, de az első észlelés óta több kamerát is kihelyeztek az erdőben, hogy minél jobban megfigyelhessék a medvét – írja a Heves Vármegyei Hírportál Csendes Péter cserépfalui polgármester közlése alapján.

A helyi politikus szerint

nem biztos, hogy csak egy medve járkál a környéken,

mert a képeken nem kivehető a színük, még az is lehet, hogy több állat is jár a területen.

A település környékén már tavaly ilyenkor is láttak medvét. A helyi lakosokat arra kérte a polgármester, hogy a veszély elhárultáig fokozott óvatossággal tartózkodjanak a külterületeken, és kiemelten figyeljenek a haszon- és háziállataik biztonságára is.

Forrás: HEOL

A barna medve jelenléte 2008 óta észlelhető a nemzeti park három vármegyényi működési területén – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a lap megkeresésére.

A medve alapvetően kerüli az embert,

így megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák. Nagyon fontos, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon.

Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A barna medve táplálkozásában a növényi táplálék dominál, fehérjeszükségletét alapvetően rovarok elfogyasztásával fedezi, olykor dögöt is eszik. Alkalmanként nagytestű patásokat is elejthet, azonban a Bükki Nemzeti Park működési területén az elmúlt évtizedekben barna medve által elejtett prédát még nem azonosítottak.

A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak szorult helyzetben vagy a bocsait védve mutathat támadó magatartást.

Borítókép: Barna medve a Bükkben (Forrás: HEOL)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.