Itt vannak a régiós üzemanyagárak

Nagy Márton: A családok védelmében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat.

2024. 05. 17. 8:57
benzinkút tankolás
Illusztráció Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a régiós üzemanyagárakat. A 95-ös benzin magyarországi átlagára 17 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is mérséklődött, hét forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára kilenc forinttal csökkent.

Forrás: KSH

A gázolaj magyarországi átlagára hétforinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár nagyobb mértékben, tíz forinttal csökkent. A szomszédos országokban a dízel átlagára 12 forinttal csökkent az előző héthez képest.

Forrás: KSH

A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Magyarország után Szlovákiában csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 15 forinttal.

Lengyelország és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint öt százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Bulgáriában továbbra is több mint tíz százalékkal alacsonyabb a benzin átlagára.

A ma közzétett adatok rámutatnak, hogy a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat. Az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait és célját, így az elmúlt hetekben jelentős árcsökkentést hajtottak végre. Ma reggel is azt tapasztalhattuk a kutakon, hogy tovább mérséklődtek az árak

– reagált közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

A benzin ára öt forinttal 607 forintra, a gázolaj ára négy forinttal 605 forintra csökkent. Így összességében a kormány a benzin árát 43 forinttal, a gázolaj árát pedig 56 forinttal csökkentette áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest.

A KSH ma publikált adatai szerint a szomszédos országokban a 95-ös benzin átlagára 621 forintba, a gázolaj átlagára 608 forintba került, tehát a kormány határozott fellépése elérte, hogy 

Magyarországon az üzemanyagok fogyasztói ára a szomszédos országok átlagárának szintje alá csökkenjen és ott is maradjon.

A kormány álláspontja szerint igazságtalan és tarthatatlan volt az az állapot, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a környező országok lakosai. Ezért a családok védelme érdekében a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntesen csökkentsék a benzin és a gázolaj árát a szomszédos országok átlagának szintjére. 

Mindennek köszönhetően nemcsak a családok zsebében marad több pénz, de a csökkenő üzemanyagárak az inflációt is tovább mérséklik, ráadásul érdemben támogatják a fogyasztás helyreállását, így a belgazdaság újraindulását. 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kialakult helyzettel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormány fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyag-kereskedőkkel, egyszersmind bízik abban, hogy az üzemanyag-kereskedők – a családok érdekeit szem előtt tartva – a jövőben is a szomszédos országok átlagának szintjéhez igazítják saját áraikat. A kormány az üzemanyagárak alakulását továbbra is folyamatosan vizsgálni és monitorozni fogja – hangsúlyozták. 

 

 

 

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.