Lesz húzóerő a magyar gazdaságban

Megemelt legkisebb keresetek tovagyűrűző hatásának és a feszes munkaerőpiacnak köszönhetően magas, két számjegyű lehet a bérdinamika 2024-ben. Ez és az alacsony infláció hat százalék körüli reálkereset növekedését vetít előre. Ez azt is jelezi, hogy a vásárlóerő növekedése lehetővé teszi a fogyasztás bővülését. Ezzel pedig az egész gazdaság jól jár.

2024. 05. 09. 4:55
Illusztráció Fotó: GettyImages
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán haladjon, ahhoz elengedhetetlen a belső motorok működése. Ehhez pedig arra van szükség, hogy folytatódjon a reálbérek emelkedése. Ennek fényében érdemes megnézni, hogy mivel számol ezen a területen a kormány konvergenciaprogramja.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy 2023-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a nemzetgazdaságban 571 200 forint volt. Ez az érték 14,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A dinamikus bérnövekedéshez a legkisebb bérek év eleji emelésének tovagyűrűződő hatása, a feszes munkaerőpiaci környezet, az infláció bérfelhajtó hatása, illetve a közszféra bérfejlesztései is hozzájárultak. A 2023. évi átlagkereset indexét befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett, hathavi illetménynek megfelelő fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése 1,4 százalékponttal lenne magasabb.

Lesz húzóerő a magyar gazdaságban

Ha a részletekre tekintünk, akkor kiderül, hogy a költségvetési körben tavaly 7,3 százalékkal emelkedett a bruttó átlagkereset az előző évhez képest. A versenyszférában 16,2 százalékos volt a növekedés. A múlt évben azonban az infláció mértéke meghaladta a bérek emelkedését, így az év egészét tekintve a reálkeresetek 2,9 százalékkal mérséklődtek. 

Tavaly szeptember óta viszont a bérek növekedése ismét meghaladja az inflációt, ami a reálbérek emelkedésén keresztül hozzájárul a belső kereslet felélénküléséhez.

Fontos fejlemény volt, hogy a versenyszféra munkáltatói és munkavállalói képviseleteivel megállapodva a kormány 2023. december 1. napjától a minimálbér havi bruttó összegét 266 800 forintra (plusz 15 százalék), a garantált bérminimum havi bruttó összegét 326 ezer forintra (plusz tíz százalék) emelte. A minimálbér és a garantált bérminimum két számjegyű emelésével folytatódhat az alacsonyabb keresetű munkavállalók bérének felzárkózása.

A konvergenciaprogram felidézi, hogy a kormány számos bérintézkedést hajtott végre költségvetési körben. A 2022-ben meghozott döntés értelmében a magyar katonák és honvédelmi dolgozók bére két lépésben emelkedett: először 2022 szeptemberétől, majd 2024 januárjától. Az első fázisban, 2022 szeptemberében az átlagos béremelés mértéke 26,4 százalék volt, míg a következő ütemben, 2024 januárjában átlagosan további 11 százalékkal nőtt a katonák fizetése. Az idei évtől az állami, önkormányzati, egyházi és magánfenntartású oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok, valamint a szakképzésben oktatók átlagosan 32,2 százalékos béremelést kaptak. Az egészségügyi szakdolgozók március 1-jétől átlagosan húszszázalékos alapbéremelésre számolhattak, az előző év júliusi 18 százalékos emelést követően. 

Ez azt jelenti, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók fizetése 2010 óta mintegy négyszeresére emelkedett, és már meghaladhatja a havi nyolcszázezer forintot is.

A legfrissebb adatok szerint 2024 februárjában 14 százalékos bérkiáramlást mértek éves alapon. Ezzel a bruttó átlagkereset 605 400 forintra emelkedett. A reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos emelkedése mellett. Előretekintve, a bérminimumok emelésének tovagyűrűző hatásának és a feszes munkaerőpiacnak eredményeképpen még magas, két számjegyű lehet a bérdinamika 2024-ben. A bérek gyors ütemű emelkedése és az alacsony infláció hat százalék körüli reálkereset növekedését vetít előre, ami biztosítja a fogyasztás bővülését – olvasható a konvergenciaprogramban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.