Olcsóbb a tojás és a kenyér, mint egy éve, drágult a cukor

Közreadta az áprilisi inflációs adatokat a statisztikai hivatal.

2024. 05. 10. 8:32
Elõrecsomagolt felvágottak, virslik a CBA egyik budapesti üzletében 2014. december 12-én. Szigorodnak az élelmiszerek jelölésének törvényi elõírásai december 13-ától, ekkor lép hatályba a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló, közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet. Budapest, 2014. december 12.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Illusztráció Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Márciushoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 3,5 százalékkal drágultak. 

Az elmúlt egy év során, tavaly áprilishoz képest az élelmiszerek ára 1,0 százalékkal nőtt, ezen belül a leginkább a cukoré, 30,4 százalékkal. 

A tojás ára 20,3, a liszté 19,7, a száraztésztáé 12,5, a sajté 9,6, a tejé 9,3, a kenyéré 9,0, a baromfihúsé 6,5 százalékkal csökkent. 

A szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak.

Egy hónap alatt, 2024. márciushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek átlagosan 0,3 százalékkal drágultak. A szolgáltatások 1,3 százalékkal drágultak. 

A háztartási energiáért 2,4, ezen belül a vezetékes gázért 4,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Továbbra is alacsony szinten maradt az infláció – kommentálta a friss adatokat Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. 

Az áprilisi adatok közül figyelemre méltó, hogy az élelmiszerek termékcsoportján belül a tojás ára 20,3 százalékkal, a liszté 19,7 százalékkal, a száraztésztáé 12,5 százalékkal, a sajté 9,6 százalékkal, a tejé 9,3 százalékkal, a kenyéré 9,0 százalékkal, a baromfihúsé pedig 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A háztartási energia 4,5 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz 9,2 százalékkal, míg az elektromos energia 2,9 százalékkal lett olcsóbb - jegyezte meg a tárcavezető az NGM közleménye szerint.

Az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia árában bekövetkezett jelentős csökkenés komoly segítséget jelent a magyar családok számára, valamint hozzájárul az óvatossági motívum oldódásához és a fogyasztás helyreállásához is

– fogalmazott.

Az infláció továbbra sem jelent kihívást hazánk gazdasága számára, hiszen az tavalyhoz képest a hetedére rogyott össze. A kormány sikerrel védte meg a magyar vállalkozásokat, munkahelyeket és a családokat köszönhetően az olyan célzott és hatékony intézkedéseknek, mint az online árfigyelő rendszer vagy a kötelező akciózás. A miniszter hozzátette, hogy az alacsony szinten stabilizálódott infláció a reálbérek növekedésén és a fogyasztás fokozatos élénkülésén keresztül hozzájárult a gazdasági növekedés első negyedévben látott újraindulásához.

Az infláció sikeres letörését követően 2024-ben a kormány újraindítja, 2025-ben pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét, azaz idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet a magyar gazdaság – közölte Nagy Márton. Hozzátette: ezt a hitelezés helyreállása, a beruházási aktivitás növekedése, az exportteljesítmény fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett, a dinamikus reálbér-emelkedés is jelentős mértékben támogatni fogja.A kormány azon dolgozik, hogy a lakosság a mindennapok során is minél erősebben érzékelje az alacsony inflációt és a gazdaság újraindulását, hiszen ez tovább oldhatja a családok óvatossági motívumát, hozzájárulva a fogyasztás további erősödéséhez, így a belgazdasági termelés helyreállásához. 

Ezt szolgálta az üzemanyagárakba történő kormányzati beavatkozás is, amelynek köszönhetően – az üzemanyagforgalmazók önkéntes vállalásán keresztül – áprilisi csúcsérétékéhez képest a 95-ös benzin árát 34 forinttal, február közepén látott csúcsértékéhez képest a gázolaj árát pedig 54 forinttal csökkentette a kormány

– emlékeztetett a miniszter.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.