Amerikai figyelmeztetés és irigykedés – így számolt be a nyugati sajtó a kínai elnök látogatásáról

A nyugati sajtó elismerte: örültek volna, ha hozzájuk is ellátogat Hszi Csin-ping.

Forrás: Mandiner2024. 05. 10. 14:00
HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatója a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én. Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nézi jó szemmel az Egyesült Államok, hogy Magyarország és Szerbia is tovább javította kapcsolatait Kínával – hívta fel a figyelmet a Mandiner, mely csokorba gyűjtötte, milyen nemzetközi reakciók érkeztek Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtöki egyeztetései után.

Orbán Viktor kiszolgálja Hszi Csin-ping kínai elnök azon törekvését, hogy aláássa az amerikai hatalmat, értékeket és jólétet – állítja a Washington Examiner oldalán megjelent véleménycikk. Tom Rogan szerint a hatalmi dinamika nagyon egyoldalú, a „nem túl erős” magyar miniszterelnök mindent alárendel a kínai vezető akaratának. A szerző szerint Magyarország feláldozza a szuverenitását a kommunista aranyért, és kritizálta Orbán Viktort, amiért nem gyakorolt nyomást a kínai elnökre az orosz–ukrán háború békés lezárásának érdekében. Hozzátette:

a magyar kormányfő országának demokratikus vezetője, minden joga megvan ahhoz, hogy olyan külpolitikát folytasson, ami neki tetszik, de semmiképpen sem Amerika szövetségese.

Nem volt ilyen „elnéző" a magyar–szerb–kínai kapcsolattal Gabriel Escobar, az Egyesült Államok leköszönő nyugat-balkáni megbízottja, aki úgy véli, a Nyugattal fennálló feszültségek fokozása érdekében időzítették mostanra Hszi Csin-ping érkezését, és nem is olyan félreérthető üzenetet küldött.

Figyelmeztetjük minden partnerünket, hogy legyenek tisztában Kína európai napirendjével

– jelentette ki az Euractiv tudósítása alapján.

Egyértelműen látszik, hogy a nyugati sajtó mindenáron megpróbál valami negatívat keresni Hszi Csin-ping budapesti programjával kapcsolatban, ám úgy tűnik, valahol végre elismerték, hogy örültek volna, ha hozzájuk is ellátogat a kínai elnök.

Hszi Csin-ping kínai elnök felkereste Európában a legnagyobb szövetségeseit, Magyarországot és Szerbiát, ám Prágát elkerülte – írja csalódottan az Aktualne, amely felsorolja a legfontosabb kínai beruházásokat Magyarországon, például a BYD első európai üzemét, amit Szegeden épít fel, pedig fél Európa ezt a beruházást akarta.

Ráadásul egyes sajtótermékek úgy igyekeznek közölni narratívájukat az olvasóik felé, hogy „elfelejtik” megemlíteni: Magyarország és Szerbia mellett Franciaországba is ellátogatott a kínai elnök, akit ott is vörös szőnyeggel fogadtak. Az egyik legfontosabb kínai lap mindenesetre szerkesztőségi véleménycikkben üzent a magyaroknak, mondván, a többi EU-tagállamnak is példát mutatnak.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök (balra) és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatója a karmelita kolostorban 2024. május 9-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.