Irán nem egyezkedik a Nyugattal a rakétaprogram ügyében

Ebrahim Raiszi iráni elnök közölte, Teherán politikája a forradalmi észszerűségen, nem pedig diplomáciai kéregetésen alapul.

Forrás: MTI2024. 05. 10. 6:28
SARIF, Sehbaz; RAISZI, Ebrahim
Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök (b) és Ebrahim Raiszi iráni elnök imádkozik, miután közösen elültettek egy facsemetét a két ország jószomszédi viszonyának jelképeként a pakisztáni kormányfõi rezidencia kertjében, Iszlámábádban 2024. április 22-én.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebrahim Raiszi iráni elnök csütörtökön kizárta, hogy az Iszlám Köztársaság megalkudjon a Nyugattal a rakétaprogramját illetően, még ha ez az atomalku felélesztéséről szóló tárgyalások újraindítását szolgálná is. „Egyesek az atomalku-tárgyalások lehetséges újraindítása végett engedményeket tennének a rakétaprogram terén, de a rakéták és a katonai felszerelés tárgyában nálunk nincs megalkuvás” – hangoztatta Raiszi az iráni Kom városában tartott beszédében.

Az iráni elnök, akit az ISNA helyi hírügynökség idézett, kijelentette, hogy Teherán politikája a forradalmi észszerűségen, nem pedig diplomáciai kéregetésen alapul.

Az utóbbi hetekben találgatások voltak az atomalku felélesztését szolgáló tárgyalások újraindításáról. Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter áprilisban az ENSZ New York-i székhelyén tett látogatása alkalmával megerősítette, hogy ez irányú egyeztetések folynak.

Rafael Grossinak, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójának e héten Teheránban tett látogatása alkalmával is késznek mutatkozott az iráni vezetés a 2015-ben kötött megállapodás műszaki feltételeinek betartására, amint a tárgyalások újraindulnak, a szankciókat pedig feloldják.

Teherán és a nyugati nagyhatalmak 2015-ben megállapodást kötöttek, amely az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé tette a Teheránnal szemben hozott szankciók részleges és fokozatos feloldását.

Az úgynevezett atomalkuból az Egyesült Államok 2018-ban kilépett, és visszaállította a büntetőintézkedéseket, az egyezmény felélesztését célzó bécsi tárgyalások pedig azóta holtpontra jutottak. Az amerikai szankciók ismételt életbe léptetésére Teherán azzal válaszolt, hogy visszavonta az iráni nukleáris tevékenységnek a megállapodásban vállalt korlátozását. 

Irán azt állítja, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál. A tárgyalások újraindításának kikötéseként az úgynevezett 5+1 országcsoport, vagyis Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, az Egyesült Államok és Németország a nukleáris tevékenységre vonatkozó műszaki feltételek teljesítésén túl politikai követelményeket is megfogalmazott. Ez utóbbiak elsősorban Teherán rakétaprogramjának korlátozására, illetve Izrael-ellenes közel-keleti csoportokkal folytatott együttműködésének felülvizsgálatára vonatkoznak.

 

Borítókép: Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök (b) és Ebrahim Raiszi iráni elnök imádkozik Iszlámábádban 2024. április 22-én (Fotó: MTI/AP/Pakisztáni miniszterelnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.