Még el se kezdte a munkát az új holland kormány, Brüsszelben már remegnek a térdek

A Politico több ütközőpályát is azonosított: migráció, zöldpolitika, Ukrajna EU-tagsága.

Forrás: Politico2024. 05. 18. 17:07
WILDERS, Geert
Budapest, 2024. április 26. Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke a kétnapos Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) második napján a Millenárison 2024. április 26-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem hat hónappal a holland parlamenti választások után a választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) szerdán megállapodott koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabaddemokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártjával illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB).  A megállapodás ugyan megszületett, az új kormány még nem állt fel. Ennek ellenére Brüsszel szócsöve, a Politico már attól retteg, hogy milyen nonkonform politikára lehet majd számítani a „szélső” jobboldali kormánytól.

A koalíció tervei szerint az ország valaha volt legszigorúbb menekültügyi politikát fogják bevezetni, bizonyos EU-s migrációs szabályokból kilépve. A Politico szerint ezzel ütközőpályára kerülhetnek Brüsszellel.

A cikk persze aggódik minden másért is, mint például Ukrajna EU-tagságáért. Az új holland kormánytól a meritokratikus megközelítést várják, így könnyen lehet, hogy csatlakoznak majd az Ukrajna EU-tagsági szárnyalása kapcsán szkeptikusabb tagállamokhoz. További kritikus pontként számítanak a pénzügyi kérdések témájára. Lévén, hogy a koalíció célja csökkenteni Hollandia hozzájárulását az EU-hoz és a közös hitelfelvételt is ellenzik.

A Politico szerint 

a zöld halványabb árnyalataira

lehet majd számítani, ugyanis a koalíció szándéka a zöld vállalások enyhítése, bizonyos klímavédelmi intézkedések eltörlése, és inkább az alkalmazkodásra összpontosítanak, nem pedig a kibocsátás csökkentésére.

Borítókép: Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke a kétnapos Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) második napján a Millenárison (MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.