Putyin szerint Kína és Oroszország partnersége a kölcsönös tiszteleten és az érdekek találkozásán alapul

Ötödik elnöki ciklusa első útjaként látogatott Pekingbe Vlagyimir Putyin, ahol a kétoldalú megbeszéléseken a gazdasági és energiapolitikai kérdések mellett az orosz–ukrán háború, valamint a közel-keleti válság is szóba került.

Forrás: BBC2024. 05. 16. 10:03
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök részt vesz a pekingi Tienanmen téri Népi Nagyterem előtt 2024. május 16-án tartott hivatalos üdvözlő ceremónián. Fotó: Szergej BOBILJOV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz államfő Hszi Csin-ping kínai államfő meghívására kétnapos állami látogatásra érkezett Kínába, ahol „meghatározzák az orosz–kínai gyakorlati együttműködés továbbfejlesztésének kulcsfontosságú területeit” valamint megemlékeznek a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójáról is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök részt vesz a pekingi Tienanmen téri Népi Nagyterem előtt 2024. május 16-án tartott hivatalos üdvözlő ceremónián. (Fotó: AFP/Szergej BOBILJOV)
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök részt vesz a pekingi Tienanmen téri Népi Nagyterem előtt 2024. május 16-án tartott hivatalos üdvözlő ceremónián (Fotó: AFP/Szergej Bobiljov)

Közös sajtókonferenciájukon a kínai elnök először a két ország hosszú történelméről és kapcsolatairól szólt. Hszi Csin-ping kinyilvánította, hogy a két nemzet elmélyíti a kölcsönös bizalmat és egymás támogatását.

Kína és Oroszország partnersége a „kölcsönös tiszteleten” és az „érdekek találkozásán” alapult, tette hozzá a kínai elnök, kiemelve, hogy a két ország egyenlő bánásmódban részesítette egymást, és a közöttük lévő partnerség is kölcsönös, írta a BBC.

Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, logikus, hogy ötödik elnöksége első külföldi útja Kínába vezetett.

Putyin a kínai elnökkel való folyamatos kapcsolatát kiemelve azt hangsúlyozta, Oroszország Kínával fennálló partnersége jó példa arra, hogy a kapcsolatoknak hogyan kell működniük.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (L) és Hszi Csin-ping kínai elnök fog kezet a 2024. május 16-i pekingi megbeszéléseik előtt. (Fotó: AFP/Szergej Gunejev)
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök kezet fog a 2024. május 16-i pekingi megbeszéléseik előtt (Fotó: AFP/Szergej Gunejev)

Hszi Csin-ping a Kína és Oroszország között megnövekedett kereskedelemről is szólt, ami a számokban is jól tükröződik. Kiemelte: az együttműködés lenne a hajtóerő a kölcsönös előnyök új mintájának felépítéséhez.

Hszi Csin-ping hozzátette, egyetértettek abban, hogy a két országnak keresnie kell az érdekeik közötti közös nevezőt, azon dolgoznak, hogy megalapozzák a tudományos együttműködési hálózatot, és fenntartsák a globális ipari és ellátási láncok stabilitását.

Putyin megköszönte a meleg és barátságos fogadtatást, és a kereskedelmi kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy Oroszország növelte Kínába irányuló élelmiszerexportját. Oroszország prioritásai a kereskedelem és a befektetések, tette hozzá, a jüan és a rubel részesedése a kínaiakkal folytatott orosz kereskedelemben meghaladta a 90 százalékot.

Putyin a két ország között elmélyített békés nukleáris együttműködésről is szólt, úgy fogalmazott, vannak „konkrét tervek az energiaügyi együttműködés elmélyítésére”, is hiszen az energiapolitika Oroszország egyik kiemelt prioritása.

2024. április 25-én új elektromos járműveket állítanak fel exportra a kínai Guangxi tartomány Nanningben található New Energy Vehicle Industrial Parkban. (Fotó: NurPhoto/AFP Costfoto)
2024. április 25-én új elektromos járműveket állítanak fel exportra a kínai Guangxi tartomány Nanningben található New Energy Vehicle Industrial Parkban (Fotó: NurPhoto/AFP Costfoto)

Üdvözöljük a kínai autógyártókat piacunkon.

– mondta Putyin.

Peking Moszkva fő szállítójává vált a gépkocsik, ruházati cikkek és számos egyéb termék vonatkozásában miután a nyugati országok szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben.

Ahogy Kína fellendíti elektromosjármű-iparát, Oroszország a benzinüzemű modellek fő célpontjává vált, amelyekre Peking hazai piacának már nincs szüksége, fogalmazott Putyin.

Hszi Csin-ping az izraeli–gázai háborút is kommentálta

Kína korábban a kétállami megoldásról beszélt, Hszi Csin-ping ezt ma is megismételte, mondván, hogy ez az egyetlen lehetőség a térségben kívánatos tartós békére.

A kínai elnök szerint Vlagyimir Putyinnal egyetértettek abban, hogy az izraeli és gázai helyzet megoldása „rendkívül sürgős”.

Politikai állásfoglalásra van szükség. Új biztonsági keretet kell létrehozni az izraeli–gázai háborúval kapcsolatban.

– hangsúlyozta Hszi Csin-ping.

Az orosz–ukrán háború is szóba került

Putyin megerősítette, hogy az ukrajnai háborúról is tárgyalt a kínai elnökkel.

Ázsiában nincs helye a zárt szövetségeknek.

– mondta, egyben köszönetet mondott Pekingnek az Ukrajnával kapcsolatos tárgyalásaiért.

– Hálásak vagyunk Kínának az ukrajnai válság megoldására tett erőfeszítéseiért – hangsúlyozta az orosz elnök.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök részt vesz a pekingi Tienanmen téri Népi Nagyterem előtt 2024. május 16-án tartott hivatalos üdvözlő ceremónián (Fotó: AFP/Szergej Bobiljov) 



 


 


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.