Vitályos Eszter: Csak profitálhatunk a Kínával való együttműködésből + videó

Történelmi jelentőségűnek minősítette Vitályos Eszter kormányszóvivő Hszi Csin-ping kínai elnök mostani magyarországi látogatását a Hír TV Napi aktuális című műsorában csütörtök este.

2024. 05. 09. 20:59
VITÁLYOS Eszter
Vitályos Eszter kormányszóvivő beszél a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. május 9-én. Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitályos Eszter emlékeztetett, a kínai elnök a Covid-járvány óta először jár Európában, Franciaország és Szerbia után pedig Budapestre érkezett. A kormányszóvivő közlése Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi tárgyalásai azt a célt szolgálják, hogy erősödjenek a kínai–magyar gazdasági együttműködések. 

Mi szeretünk nyitni mások felé, és ezekkel a megállapodásokkal, amelyeket a közeljövőben megköt a két ország, nemcsak Magyarország jár jól, hanem az egész Európai Unió is. Nem abban rejlik az erőnk és a nagyságunk, ha elzárkózunk másoktól, hanem minél inkább nyitottak vagyunk, főleg egy olyan világhatalom vonatkozásában, amelyik bizonyos iparágakban már a csúcstechnológiát képviseli

– tette hozzá. 

A beszélgetés során szóba került az is, hogy Brüsszelben nem feltétlenül nézik jó szemmel a kínai kapcsolatokat, ám Vitályos Eszter úgy látja, a Pekinggel való partnerség temérdek profittal jár. Álláspontja szerint Kína olyan világhatalommá nőtte ki magát, amellyel a jó kapcsolatok minden ország előnyére válnak. 

Az interjú során érintették azt is, hogy bár voltak, akik nem örültek a kínai államfő érkezésének, még a Magyarországon élő kínaiak is családjaikkal együtt, zászlókat lobogtatva vonultak utcára, várva Hszi Csin-ping érkezését.

„Nyilván a baloldalnak minden rossz, amit a kormány csinál” – ismertette álláspontját Vitályos Eszter a kritikákkal kapcsolatban.

Borítókép: Vitályos Eszter kormányszóvivő beszél a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. május 9-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.