Az ember vagy festő, vagy nem festő

G. Horváth Boglárka különleges. Szülei ismert matematikusok, testvérei zenészek, illetve tudományos munkát végeznek, ő valahogy mégsem illeszkedik ebbe az idilli képbe. Festőművész, aki alkotott már fázva gyertyafénynél, de ha kellett kasszázott és szórólapozott is, hogy megéljen. Valahová, valamelyik műterembe mindig befogadták, ahol azt csinálhatta, amit szeret. Képei ma már nemzetközi tárlatokon is feltűnnek. A művésszel a Kultúra.hu közölt interjút.

Forrás: Kultúra.hu2023. 11. 16. 13:30
G. Horváth Boglárka festőművész
G. Horváth Boglárka festőművész. Forrás: Youtube/G.Horváth Boglárka: Vázlatok/Ember Embernek Embere Fotó: Youtube Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tehetsége már egészen kis korában megmutatkozott, nagyon szeretett rajzolni, s ebben szülei támogatták is. Általános iskolás éveiben a Nádasdy Kálmán művészeti iskolába járt, ahol az alapképzés után a festő szak felé vette az irányt. Kárpáti József készítette fel a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola felvételijére, amelynek elvégzése után az egyetemen folytatta tanulmányait. 

G. Horváth Boglárka
G. Horváth Boglárka Nagykabátos önarckép című festménye. Forrás: a művész weboldala

A riporteri kérdésre, hogy mi a jó abban, ha az ember festő, azt válaszolta, hogy 

Az ember vagy festő, vagy nem festő. Ez életforma, nem választható vagy megszerezhető, tehetség kell hozzá.

G. Horváth Boglárka képei tematikailag többfélék. Egyik sorozata híres, vagy kevéssé ismert festőket mutat meg. Ez a külföldi esztéták és gyűjtők figyelmét is felkeltette. Mint az interjúban elmondta, évekig gondolkodott azon, hogyan érlelődhetne össze a képeiben minden, amivel eddig foglalkozott: tér, idő, konceptuális gondolkodás, festészet, portré, csendélet. – Úgy tűnik, hogy az új sorozatomban sikerül ezeket együttesen működtetni. Foglalkoztat jelentős művészek gondolatiságának megértése, az, hogy ki ő és mit képvisel. Arra jutottam, hogy van egy igen keskeny terület, amelyet érdemes kutatni, megismerni, hogy a festészet mellett kitartva tiszteleghessek a festészeten kívüli alkotóművészet jelentős képviselői előtt – fedte fel a sorozat indulásának okait a művész. Mint elmondta, ezen művészek hozzáállása a világhoz csak a magukról alkotott képük, akcióik, észrevételeik, publikációk, dokumentációk formájában maradtak fenn. A néző így a galériában a művészet dokumentumaival találkozik. Amikor pedig művészeti tárgyú könyveket lapozgat, újabb, a művész tevékenységével kapcsolatos dokumentumokkal szembesül. Dokumentum dokumentum hátán, mondhatja a kívülálló, s ebben kétségtelenül van igazság. 

A maguktól ikonszerűvé vált dokumentumokat visszafordítom a festészet nyelvére. Portrékat festek az általam kiválasztott művészekről, saját terükben, tárgyaikkal, műveikkel körülvéve, a kép szerkezetével és a festéssel pedig megpróbálok érzékeltetni valamit abból a szellemiségből, amelyről eddig csak más médiumok révén tájékozódhattunk

– mesélte alkotói koncepciójáról G. Horváth Boglárka. A művésszel készült interjú a Kultúra.hu oldalán olvasható teljes terjedelmében. 

Borítókép: G. Horváth Boglárka festőművész (Forrás: Youtube/G. Horváth Boglárka: Vázlatok/Ember Embernek Embere) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.