Hihetetlen, ötvenéves lett Penélope Cruz

Az Oscar-díjas spanyol színésznőt olyan filmekből ismerheti a közönség, mint a Sonka, sonka vagy A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken. Születésnapja alkalmából áttekintjük, milyen utat járt be Penélope Cruz Spanyolországtól Hollywoodig.

2024. 04. 28. 8:00
null
Április 28-án ünnepli születésnapját Penélope Cruz. Fotó: ANDER GILLENEA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Penélope Cruz a spanyol fővárosban, Madridban született 1974. április 28-án. Gyermekkorában magával ragadta a balett világa, de a táncot később más művészeti ág váltotta fel. A színészet viszonylag későn, csak kamasz korában keltette fel az ijfú Penélope érdeklődését. Nem művészcsaládból származik, szülei átlagosnak mondható munkákat végeztek: édesanyja fodrászként, édesapja pedig autószerelőként dolgozott. Különlegessége, hogy több nyelven beszél és játszik is, ezért különféle produkciókban és szerepekben jól bevált színésznőnek számít a szakmában. Penélope Hollywoodban nyelvtudásával kiemelkedik a korosztályából, hiszen angolul, spanyolul, franciául és olaszul egyaránt magas szinten kommunikál.

A több nyelven színészkedő spanyol filmcsillag, Penélope Cruz  mára megkerülhetetlen Hollywodban
A több nyelven színészkedő spanyol filmcsillag, Penélope Cruz  mára megkerülhetetlen Hollywodban. Fotó: Raúl Terrel /AFP

A filmszakma kamaszkorában Pedro Almodóvar hatására kezdte el érdekelni. Meghallgatásokra kezdett járni és ügynököt keresett, ám fiatal kora miatt sok helyről elutasították, végül 1989-ben, 15 éves korában sikerrel járt. Egy tehetségkutató ügynökség a szárnyai alá vette, és Cruz több klipben és tévéműsorban is feltűnt. A filmes debütálás sem váratott sokat magára, 1992-ben szerepet kapott az El laberinto griego című filmben

 – írja a Mafab. 

Sonka, sonka 

A Sonka, sonka egy 1992-ben készült spanyol vígjáték, amely valójában a tehetséges színésznő debütáló alkotása volt. Először játszott nagyjátékfilmben: Silviát, a fiatal spanyol kisvárosban élő lányt alakította. Kiváló játékával meggyőzte a mozinézőket és a szakmabelieket is, és a szerep új lehetőségeket nyitott számára a filmiparban.

A szerep, amely Oscart hozott

Filmes karrierje során számos világhírű rendezővel dolgozott együtt, köztük az Oscar-díjas nagyágyúval, Woody Allennel. A Vicky Christina Barcelonát 2008-ban mutatták be, és Penélope Cruz mellett Scarlett Johansson és Rebecca Hall is feltűnt a képernyőn. Az amerikai–spanyol koprodukcióban készült romantikus film középpontjában két amerikai nő barcelonai nyári kalandja áll. A spanyol sztár a filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Filmszerepek

A 2010-es években a Rómának szeretettel című filmben alakított kimagaslót. A Woody Allen által rendezett vígjátékban Anna szerepébe bújt. A többszereplős történetben különféle sorsokat ismerhet meg a néző humoros formában. 2011-ben feltűnt a Karib-tenger kalózaiban, ahol a Johnny Depp által megformált Jack Sparrow kapitány múltjából felbukkanó nőt, Angelicát alakítja. Legutóbb, 2023-ban a Ferrari című amerikai életrajzi drámában láthatta a közönség, ahol Laura Ferrari bőrébe bújva egy erős nőt jelenít meg a filmvásznon.

Penélope Cruz magánélete 

A hosszú évek során olyan sztárokkal járt, mint Orlando Bloom, Tom Cruise vagy Matthew McConaughey. A rövid kapcsolatokat követően megállapodott. A színésznő 2008 óta él a szintén a spanyol nemzetiségű színésszel, Javier Bardemmel. A szerelmesek 2010-ben, a Bahamákon házasodtak össze. A párnak két gyermeke van: egy fiút és egy lányt nevelnek közösen. Fiuk 2011-ben, lányuk pedig 2013-ban született. Érdekesség, hogy 2021-ben mindkettejüket Oscar-díjra jelölték; a filmtörténetben korábban nem fordult elő, hogy egy házaspár mindkét tagja ugyanabban az évben kapott volna jelölést a színészek közt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.