A magyar kultúra kincseinek bemutatása Ausztriában

A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas képzőművészeinek nyílt kiállítása az osztrák Sankt Pöltenben, a Gallery Ausstellungsbrückében. A megnyitón üdvözlőbeszédet mondott Katka Krejcova, az alsó-ausztriai tartományi kormányhivatal művészeti és kulturális osztályának munkatársa, a kiállítást köszöntötte Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. A 2024. május 9-től látogatható tárlatot Johanna Mikl-Leitner kormányzónő nevében az alsó-ausztriai állami parlament képviselője, Doris Schmidl nyitotta meg.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia2024. 05. 10. 19:00
A kiállított műveket változatos technikahasználat jellemzi.
A kiállított műveket változatos technikahasználat jellemzi. Fotó: Németh Marcell Forrás: Magyar Művészeti Akadémia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rátóti Zoltán köszöntőjében elmondta: a Magyar Művészeti Akadémia egyik kiemelt küldetése, hogy nemzetközi téren is folyamatos legyen a magyar művészek jelenléte a kulturális életben. Ugyanakkor az akadémia másik sarkalatos feladata a nemzeti hagyományok, a múltban született, az idők próbáját kiálló értékes alkotások, életművek, a magyar kultúra kincseinek védelme, bemutatása és megismertetése. A két cél szerencsésen találkozhat össze, hiszen a múlt öröksége erő- és ihlető forrás lehet a jelen művészeinek is saját, egyéni stílusuk megtalálásához.
 

A Magyar Művészeti Akadémia kiállítása június 9-éig látható
A Magyar Művészeti Akadémia kiállítása június 9-éig látható. Fotó: Németh Marcell/Magyar Művészeti Akadémia

Rátóti Zoltán beszélt továbbá az MMA évenként meghirdetett, magyarországi viszonyok között egyedülálló ösztöndíjpályázatáról, amely hároméves szabad alkotási időszakot biztosít a pályázatot elnyerő tehetséges művészeknek kilenc pályázati kategóriában.  

Emellett a pályázat szakmai, partneri szerepet is kínál az arra érdemes alkotók pályakezdéséhez és kiteljesítéséhez, kiemelkedő alkotások, előadások, kutatások és tanulmányok létrehozásához.

A magyar művészek bemutatkozása

A Young Hungarian Contemporaries (Fiatal kortárs magyar művészek) című kiállítás – amelynek kurátora iski Kocsis Tibor festőművész – szűkített, de reprezentatív keresztmetszetet ad alkotóink látásmódjáról, műfaji, mediális, stiláris és szakmai változatosságáról. Így láthatunk finomvonalú, organikus tollrajzokkal bemutatott alternatív tájértelmezéseket Horváth Kingától papíron, Tóth Angelikától az európai kulturális és táj-reminiszcenciák mentén expresszív gesztussal megfogalmazott olajfestményeket. Németh Marcell munkáival jelen van a reduktív iránypontos, geometrikus szerkesztettségnek helyet adó pszeudotér szobrászati bemutatása is, ugyanúgy, mint a kortárs fény- és festékszínek kromatikus nyomhagyása Mátrai Erik képein. Király Gábor és Rabóczky Judit Rita előnyben részesíti a kísérletező alkotói gyakorlatot, a talált vagy újrahasznosítható anyagok beépítését műveikben.

A kortárs fiatal magyar művészek anyag és médium iránti érdeklődése a gazdag, kísérleti anyaghasználattól a klasszikus technikák rehabilitálásáig terjed.

Bemutatásuk módozataira az installációban gondolkodás ugyanúgy jellemző, mint a tradicionális médiumkezelés. E kiállítás most elsősorban az utóbbira figyel, azaz a tradicionális műformák kortárs alkalmazásait láthatják az érdeklődők, az olaj táblaképtől a térplasztikán és reliefen keresztül a művészi nyomtatott grafikáig.
Elengedhetetlen az európai és szélesebb nemzetközi művészközöségekkel való kapcsolattartás, így az itt kiállító művészek is számos nemzetközi programban vettek részt, és alkottak rövidebb-hosszabb ideig külföldön. A művészek mindegyike az elmúlt évek során a Magyar Művészeti Akadémia hároméves alkotói ösztöndíjában részesült.

A Magyar Művészeti Akadémia együttműködése az alsó-ausztriai tartományi kormányhivatallal nem új keletű.

2020-ban Elfolyó idő/Verstrichene Zeit címmel egy olyan nemzetközi képzőművészeti kiállítást rendeztek, amely az 1989-es nyugati határnyitás harmincéves évfordulóját idézte és ünnepelte, többek között az MMA akadémikusainak munkáival.

A Young Hungarian Contemporaries című kiállítás 2024. június 9-ig tekinthető meg a St. Pölten-i Gallery Ausstellungsbrückében.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.