Van annyira rossz a házasságod, hogy megöld a férjedet?

Miután megnyerte az Arany Pálmát Cannes-ban, a hétvégén az Európai Filmdíjon is tarolt az Egy zuhanás anatómiája című bűnügyi film. A már a magyar mozikban is látható francia alkotás tökéletes krimi és tárgyalótermi dráma egyben, amiben nem a gyilkos kiléte a kérdés, hanem inkább a párkapcsolatok, a házasság és a család örök dinamikájának mibenléte.

2023. 12. 14. 5:10
Lugas
egy zuhanás anatómiája
Forrás: Mozinet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Justine Triet rendezése hatalmas kritikai és közönségsiker lett, több mint egymillió jegyet adtak el rá Franciaországban. A cannes-i fesztivál fődíja és egy rakás egyéb elismerés mellé a hétvégén az Európai Filmdíjon is elvitte a legfontosabb díjakat: legjobb film, vágás, forgatókönyv, rendezés és színésznő (Sandra Hüller). Bár az utóbbi évek botrányai, köztük Návai Anikó hírhedt interjúja után a Golden Globe mára veszített a presztízséből, de hétfőn négy díjra jelölték az egyébként hollywoodi szemmel külföldinek számító, vagyis ekként fontosabb díjakra általában esélytelen filmet (dráma, nem angol nyelvű film, forgatókönyv és drámai női alakítás). A sok elismerés teljesen megérdemelt, mint arról már a magyar mozikban is megbizonyosodhatunk.

Anatomie d une chute
Sandra Hüller. Fotó: AFP

A történet a francia Alpokban kezdődik, ahová egy egyetemista érkezik meginterjúvolni a neves írónőt (Sandra Hüller, akinek ezek szerint mégsem a Toni Erdmann volt élete szerepe). Az interjú félbeszakad, mivel az írónő férje az emeletről bömböltetni kezdi 50 Cent P.I.M.P. (azaz: S.T.R.I.C.I.) című slágerét. Nem sokkal később a házaspár látássérült fia elmegy kutyát sétáltatni, és mire visszaér, apját a hóban találja az ablak alatt, holtan. Lehetett véletlen baleset, öngyilkosság, de a hatóságok ezeknél mind valószínűbbnek találják, hogy gyilkosság történt, aminek a ház elszigeteltsége miatt az egyetlen elképzelhető gyanúsítottja a feleség. Akinek tettét nemcsak a friss incidens válthatta ki, hanem egy valamivel korábban történt, csúnya veszekedés is. És mint az elhúzódó tárgyalás során kiderül, egy viharos házasság.

Anatomie d une chute
Milo Machado Graner. Fotó: AFP

A hősnőnek tehát a karrierje zenitjén meghal a férje, ráadásul őt vádolják a megölésével, így egyetlen fiuk mindkettőjüket elveszítheti. Nem ez a család első tragédiája: egy olyan balesetben sérült meg a fiuk látása, amiben legalább az egyikőjük felelős volt. Egy ennyire jó filmnek az ember hajlamos könnyen megbocsátani azt a kevés hibáját, de ha mindenáron találnom kellene, azt mondanám, hiányolhatjuk a nő gyászát, bár erre talán az a magyarázat, hogy így világosabb lett volna, hogy nem lehet ő a tettes, miközben ez a kérdés sokáig nyitva marad. A talán pszichopata, talán ártatlan írónőről hazánk fia, a kiváló forgatókönyvíró, Joe Eszterhas klasszikusa, az Elemi ösztön is eszünkbe juthat, benne a művészetet inspiráló magánélet komplexumával, de jóval realisztikusabb és hitelesebb az Egy zuhanás anatómiája, pont amilyennek egy európai alkotásnak lennie kell egy hollywoodihoz képest.

ANATOMIE D'UNE CHUTE (2023)
Samuel Theis és Sandra Hüller. Fotó: AFP

A filmtörténetből a legközelebbi rokonok Michael Douglas és Sharon Stone filmje mellett a Kramer kontra Kramer, a Házassági történet és az Egy gyilkosság anatómiája  – utóbbit idézi a cím is. Mivel perdöntő bizonyíték nincs az írónő ellen, a tárgyalás során a vád azt próbálja bizonyítani, hogy házassági problémák motiválhatták a gyilkosságot, az általuk festett torz képet pedig a vádlott és ügyvédje próbálják árnyalni. A kapcsolat minden szennye napvilágra kerül, miközben egyébként nincs itt semmi kirívó. Kiderül, hogy a szülők nem tudták megbocsátani egymásnak és maguknak a fiuk balesetét. Hogy a férj is főállású író akart lenni, és irigyelte felesége sikerét. Nehezen viselte, hogy a nő a kenyérkereső, neki pedig hagyományosan női szerepeket kell felvennie, például gondoskodni a fiukról. Vívták a tipikus harcokat a dominanciáért, hogy ki hozott több kompromisszumot a másikért és a családjukért (akár a karrier rovására). És persze mindkét fél másként értelmezte konfliktusaikat, csak a férj elfogultságát holtában már egy profi ügyész és annak tanúi képviselik. Eszünkbe juthat akár a megbízhatatlan szemtanúkat a filmtörténetbe bevezető A vihar kapujában is, melyben egy gyilkosságot nézhettünk meg különböző verziókban, ellentmondó vallomások alapján, csak ezúttal egy pár éli meg egészen másként ugyanazt a házasságot.

A krimik, a thrillerek és a tárgyalótermi drámák szokásos izgalmai mellett az Egy zuhanás anatómiája attól olyan átélhető, hogy ezekre a bonyodalmakra a saját házasságunkban és a családunkban is könnyedén ráismerhetünk. 

De közben külső, objektív szemlélőként szinte sosem látunk ilyesmit, mindez legfeljebb egy párterapeuta számára lehet szokványos. Az alkotók névsorát végigolvasva meglepetés is lehet a film kiválósága: Triet, Hüller és a társíró, Arthur Harari mind veteránok a szakmájukban, de ekkora sikerük még biztosan nem volt. Triet és Harari egyébként egy pár, két gyerek szülei, könnyen lehet, hogy életük főművét alkották meg, láthatóan pontosan tudták, miről beszélnek.

Borítókép: Egy zuhanás anatómiája (Fotó: Mozinet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.