Végre van vezére a válogatottnak, aki magasba emeli a zászlót

Hivatalosan a feljutás a magyar jégkorong-válogatott célja a vasárnap kezdődő férfi divízió I/A világbajnokságon, de nem árt az óvatosság, előbb a biztos bennmaradás legyen meg. Általános vélemény, hogy az elmúlt években megfakult az a szellemiség, amely a válogatottat hosszú éveken át jellemezte, éppen ezért örömteli, hogy Sofron István a csapat élére állt. A mieink Japán ellen kezdik meg a tornát, reméljük, testben, lélekben túllépnek azon, hogy februárban a hazai rendezésű olimpiai selejtezőn kikaptak az ázsiaiaktól.

2024. 04. 28. 6:40
SOFRON István
Hallgatnak a társak Sofron Istvánra Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ijesztően kezdődött a magyar válogatott világbajnoki felkészülése, hiszen Lengyelországban kétszer is megalázó (előbb 5-2-es, majd 6-2-es) vereséget szenvedett a Don MacAdam vezette csapat. E két súlyos kudarcra az sem mentség, hogy a lengyelek egy osztállyal feljebb, az elitben szerepelnek, hiszen évtizedeken át fordított volt a helyzet, a lengyelek két év alatt ugrottak két szintet, s hatalmas bravúr lenne, ha megkapaszkodnának a legjobbak között. 

Magyar jégkorong-válogatott, világbajnokság, divízió I/A, Sofron István
Galló Vilmos a Japán elleni olimpiai selejtező tornán játszott mérkőzésen. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A Norvégia ellen két fehérvári meccsen – amelyeken felavatták az Alba Arénát – szerencsére a szebbik arcát mutatta a magyar válogatott, mindkétszer legyőzte (2-1-re, majd 3-2-re) az ugyancsak az elitben szereplő skandinávokat. A látványos fordulathoz Sofron István elsősorban nem is a jó játékával, a góljával járult hozzá, hanem azzal, hogy végre betöltötte azt a szerepet, amit vártak tőle: a válogatott vezéregyéniségévé avanzsált. Megható volt hallgatni, ahogy Sofi a norvégok elleni második meccs után milyen érzelmesen, a könnyeit nyeldesve beszélt arról, mit is adott neki a válogatott. Íme, részlet az interjúból.

 

Sofron: Lelkileg kell összerázni az egészet

– Amikor megérkeztem, éreztem, hogy a srácok lelkivilága nem éppen az ideális, hiszen két olyan mérkőzésen voltak túl, amelyek nem sikerültek jól. Úgy éreztem, pár szóval fel tudom őket rázni. Próbáltam felhívni a figyelmet arra, hogy nem a tudásunkkal, a tehetségünkkel van itt probléma, hanem lelkileg kell összerázni az egészet. Azt a munkát, szenvedélyt kell beletenni a meccsekbe, ami mindig is jellemezte a magyar válogatottat. Árérezni, mennyire fontos az országnak, a gyerekeknek, a szurkolóknak, a magyar hokinak, hogy milyen teljesítményt nyújtunk. Ki lehet kapni, de szívvel-lélekkel kell küzdeni, mert címeres mezben játszani különleges dolog, ez nem mindenkinek adatik meg. Bennem is dúltak az érzelmek, mert ez az elmúlt tizenhét év nagyon sokat adott nekem – fogalmazott Sofron.

Mintha csak Ocskay Gábort vagy Szuper Leventét hallanánk… Bizony itt az ideje, hogy valaki a magasba emelje a zászlót, hiszen Bartalis István, Magosi Bálint, Rajna Miklós, Pozsgai és Szirányi Bence sem csupán a korára tekintettel mondta le a válogatottságot. Szerencsére, úgy tudjuk, Sofron általános megelégedésre állt a csapat élére. 

 

Van miért visszavágni Japánnak

Don MacAdam szövetségi kapitány és a segítője, Kiss Dávid sem elsősorban szakmai szempontokat hajtogat, hanem a motiváció fontosságát hangoztatja. Nos, a visszavágás remélhetőleg erős ösztönző, hiszen februárban a Tüskecsarnokban rendezett olimpiai selejtezőn a mieink váratlanul 2-1-re kikaptak Japántól. Azért váratlanul, mert a legutóbbi hat, egymás elleni vb-meccset a mieink nyerték. Reméljük, ez a sorozat nem szakad meg. 

A folytatásban sem lesz egyetlen könnyű meccs sem. A Koreai Köztársaság hasonló stílust és erőt képvisel, mint Japán. Románia több honosított hokissal erősödött, Olaszországgal több nagy csatát vívtunk, Szlovéniát pedig világbajnokságon még sohasem sikerült legyőzni. Két csapat kerül fel az elitbe, egy esik ki a divízió I/A, reméljük a hajrában a magyar válogatotta feljutásért küzd majd, s nem a bennmaradásért.

Kiss és Erdély benn, Nagy kinn

A norvégok elleni felkészülési mérkőzésen megsérült Kiss Roland állapota gyorsan javult, ezért a hátvéd csatlakozottt a csapathoz. Erdély Csanád a dán bajnoki döntő után – amelyet együttese, az Esbjerg elveszített – szintén megérkezett a nemzeti együtteshez, melyből a BJAHC csatára, Nagy Krisztián maradt ki, ő már haza is utazott Olaszországból.

A magyar keret

Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), tartalék: Farkas Roland (BJAHC)
Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (Worcester Railers, amerikai), Hadobás Zétény (Visby/Roma, svéd), Nilsson Henrik (Hydro Fehérvár AV19), Ortenszky Tamás (Martigny, svájci), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC)
Csatárok: Erdély Csanád (Esbjerg, dán), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Krisztián (BJAHC), Nemes Márton (Mora, svéd), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Northern Michigan University, amerikai), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sebők Balázs (Iserlohn, német), Sofron István (SC Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP, finn)

A világbajnokság programja

Április 28., vasárnap:
Szlovénia–Koreai Köztársaság 12.30
MAGYARORSZÁG–Japán 16.00
Olaszország–Románia 19.30

Április 30., kedd:
Szlovénia–Románia 12.30
MAGYARORSZÁG–Koreai Köztársaság 16.00
Olaszország–Japán 19.30

Május 1., szerda:
MAGYARORSZÁG–Románia 12.30
Japán–Koreai Köztársaság 16.30
Olaszország–Szlovénia 19.30

Május 3., péntek:
Koreai Köztársaság–Románia 12.30
Szlovénia–Japán 16.30
Olaszország–MAGYARORSZÁG 19.30

Május 4., szombat:
Románia–Japán 12.30
Olaszország–Koreai Köztársaság 16.30
Szlovénia–MAGYARORSZÁG 19.30

A Sofron Istvánnal készített teljes interjú:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.