idezojelek

Lakmusz-veszély

Micsoda meglepetés: a Lakmuszt a Soros Gyuri bácsi fizetési listáján lévő 444.hu bloggereiből gyúrták.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined

Korunk lendvaiildikói úgy nevezik magukat: „tényellenőrök”. Ők rostálják a tényeket helyettünk. Hogy csak a jó tényekhez jussunk hozzá, ne a rosszakhoz. Rossz az a tény, amelyre ők rámondják, hogy az. Szolgálnak és szűrnek.

Egyik hazai lerakatukat Lakmusznak nevezik.

Micsoda meglepetés: a brigádot a Soros Gyuri bácsi fizetési listáján lévő 444.hu bloggereiből gyúrták.

Ők jelentik a garanciát a tényszerűségre, az elfogulatlanságra, a hitelességre. Az idei parlamenti választások előtt kezdték meg áldásos ténykedésüket. (Tán azért ekkor, hogy mentsék a menthetőt – nem jött össze.)

Az Európai Bizottság rögvest föltőkésítette őket nagyjából 120 millió forintnyi uniós közpénzzel, hogy olajozottabban menjen a ténygyomlálás. E pár hónap alatt máris rengeteg rajongót sikerült szerezniük maguknak.

Legfrissebb tényellenőrzésük is nagyon hasít majd, már most látszik. Címe: „A veszély fennáll, de nincs rá bizonyíték, hogy bűnözők kezébe kerültek volna az Ukrajnának szánt nyugati fegyverek.”

Apropóját az adja, amiről a V4NA hírügynökség és lapunk is többször beszámolt: fennáll a veszélye, hogy az Ukrajnának juttatott nyugati fegyverszállítmányok a feketepiacra kerülnek. A lakmuszos–444-es Diószegi-Horváth Nóra viszont egy tanító néni szigorával leszögezi: „Bár Finnországból október végén ismételten felhívták a figyelmet az illegális fegyverkereskedelem veszélyére, egyértelmű bizonyítékok továbbra sem kerültek nyilvánosságra.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szóval nincs bizonyíték. Honnan is lenne? A NATO és az Európai Unió már hónapokkal ezelőtt riasztást adott ki az ukrajnai fegyvercsempészet miatt, az Interpol és az Europol is fölhívta a figyelmet az illegális fegyverkereskedelem veszélyére, sőt az Egyesült Államok külügyminisztériuma is vizsgálódik.

Ám mindezt nem azért teszik, mert bármilyen bizonyítékuk, komolyan vehető információmorzsájuk lenne, dehogy! Csupán azért vizsgálódnak és figyelmeztetnek, mert ez a hobbijuk.

A fél nyugati világ keresi-kutatja az Ukrajnában szőrén-szálán eltűnt fegyvereket, rakétákat, mozsárágyúkat, tudniillik olyan hülyék, hogy azt képzelik, eltűntek.

Holott elég lett volna megkérdezniük a Lakmuszt meg Diószegi-Horváth Nórát, van-e bizonyíték a hadianyag fölszívódására, s akkor nem nyomoztak volna hiába.

Már csak azt nem érti az ember, hogy ha nincs semmilyen bizonyíték, akkor az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) meg az ukrán rendőrség miért indított a háború kitörése óta rakatnyi büntetőeljárást illegális fegyverkereskedők ellen.

Az egyik esetben például golyóálló mellények vásárlása helyett mintegy hétmillió eurónyi hrivnyát sikkasztottak el állami cégvezetők, politikusok és tisztségviselők egy jótékonysági szervezet segítségével. Vagy: nemrég őrizetbe vettek egy férfit a huszti járásban, aki épp automata fegyverekhez való lőszereket árult. Szintén a DBR hivatalos híre, hogy a kijevi önkéntes területvédelmi egység egyik századparancsnoka illegálisan értékesített lőfegyvereket és robbanószerkezeteket.

És a többi. Ám természetesen nincs bizonyíték semmire. S hogy mindez fake news, arról a Lakmusz – gondolom – hamarosan értesíti majd az ukrán nyomozókat is.

A kisebbik baj, hogy a Lakmusz osztja az észt, s közben hülyét csinál magából. A nagyobb baj, hogy a Lakmusszal szorosan együttműködő másik cenzorbrigád, a francia AFP hírügynökség végzi idehaza a Facebookon a „tényellenőrzést”.

És ők nem pusztán leírják ugyanezeket a böszme hazugságokat, hanem több százezres rajongótáború oldalakat tiltanak be a „fact-checking”-jeik alapján.

És hogy, hogy nem: a betiltottak szinte mindig jobboldaliak.

Schiffer Andrásnak tökéletesen igaza van: a tényellenőrök „legalább akkora veszedelmet jelentenek a szabadságra és a demokráciára, mint a totalitárius rendszerek cenzorai”.

Borítókép: A Lakmusz munkatársai (Fotó: Facebook/Lakmusz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Az internet halott

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Képeslapok a mai Európából

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Csak a leadott szavazat számít

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

A porba alázott baloldali szavazó

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.