idezojelek

Pásztor István emléke

Tizenöt éve még nem sejtettük, hogy történelmi csúcspontra juthatnak majd a szerb–magyar kapcsolatok.

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László
Cikk kép: undefined
2023. 11. 02. 5:00
Fotó: Molnár Edvárd

Szerkesztőségi vezércikkben nem szokás személyes emlékekkel előhozakodni, most mégis ezekkel kell kezdenünk. Amikor először beszéltem Pásztor Istvánnal telefonon – vagy negyedszázada – habozás nélkül elvállalta, hogy előadó legyen szerény rendezvényünkön. Nem kérdezte, mi mennyi, ki fizeti őt, mi lesz a benzinpénzzel, kik lesznek még ott rajta kívül – egyszerűen eljött közénk. S muszáj felidéznem azt a pillanatot is, amikor utoljára találkoztunk: egy magyarkanizsai nyári fesztiválon, ahol barátságosan rám pillantott, megkérdezte, meddig maradok, és beszélgettünk valamit a birspálinkáról is, mert arról ott mindig muszáj, ugye.

Közben azért sok minden történt. Például az, hogy a délvidéki magyarok pártbelileg megszaporodtak, a történelmi VMDK a kilencvenes években alkotórészeire hullott. Aztán Pásztor István elnöksége idején a VMSZ végleg magához ragadta a marsallbotot, és bár mindmáig akadnak más pártok, mozgalmak, nem kérdés, hogy a délvidéki magyarság politikai képviseletét ők biztosítják Belgrádban, Budapesten, a helyi önkormányzatokban, mindenütt, ahol szükséges. Pásztor Istvánnak nehéz és küzdelmes sors jutott: kár volna elhallgatni, hogy sokat viaskodott a másként gondolkodókkal, harcolt azokkal, akik – egy ideig – úgy hitték, létezik politikai alternatíva a Bácskában és a Bánságban. Hát, nincs. Ami annak indult, annak a vezető alakjai vagy átálltak, vagy dezertáltak más területekre, esetleg hallgatnak, de hogy érdemi mondanivalójuk kevesebb, mint Pásztornak volt annyi éven át, nyilvánvaló.

Akad itt még valami, amiről beszélnünk kell. Arról, hogy Pásztor István most egyformán gyászolja a magyar és a szerb politika, beleértve Orbán Viktort és Alekszandar Vucsicsot is. Utóbbi ráadásul az újkeletű magyar–szerb barátság közvetítőjének, fontos segítőnek nevezte Pásztor Istvánt. Figyeljük, mit mondott pontosan a szerb elnök: „Pásztor István tett a legtöbbet a magyarok és a szerbek közötti baráti kapcsolatok kialakításáért. Ezért a történelem is meg fogja majd említeni. Mindezekért a cselekedeteiért emlékművet tervezünk állítani a tiszteletére. Ez a legkevesebb, amit megérdemel az az ember, akinek volt ereje és energiája kiszabadítani a gyűlölet szorításából a magyar és a szerb nemzetet. Örökké hálás leszek Pásztor Istvánnak támogatásáért, Szerbia és a magyar nemzet iránti szeretetéért.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen, valamikor erről álmodtunk. Hogy akadnak majd olyan magyarok, felelős politikusok, akik a társnemzetük részéről és az anyaországban is őszinte tiszteletet érdemelnek. Ha Szlovákiára, Romániára, Ukrajnára gondolunk, még ma is csak reménykedünk. Persze, mindig akad remény: úgy tizenöt éve nem sejtettük azt sem, hogy történelmi csúcspontra juthatnak majd a szerb–magyar kapcsolatok.

Pásztor István meghalt. De a délvidéki magyarság él, mert élni akar. A szerb–magyar politikai, gazdasági, kulturális kapcsolatok remekül alakulnak, kint élő magyar honfitársaink sokkal több segítséget kapnak az állami szereplőktől, a hivataloktól, az alapítványoktól, mint annak előtte. Ebben a munkában Pásztor Istvánnak főszerepet osztott a történelem. Amíg köztünk járt, az emberek óhatatlanul őt figyelték, hallgatták, bíztak benne. Mert bármit gondoltak különféle ügyekről százak és ezrek ott, ahol járt, dolgozott és felmérte a helyzetet, nagyjából mindenki tudta, hogy segíteni érkezett. Élnie kellett volna, fiatalon halt meg. Emlékműve a szerb–magyarság barátság, közeledés, megbékélés mementója is lesz, ha majd elkészül.

Borítókép: Pásztor István (Fotó: MTI)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.