idezojelek

Bölcsők háború idején

Aki nem áll be a sorba, azt a mai felfokozott indulatok mellett a műtőasztalra lövik.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Már fegyverrel is támadnak azokra a politikusokra, akik nem osztják a véleményüket – a Robert Fico szlovák kormányfő elleni, önmagában is ijesztő merényletkísérlet még megdöbbentőbb annak tükrében, hogy a zavaros nézeteket valló elkövetőt, Juraj Cintulát háborúpárti aktivistaként is azonosították. 

Aki nem áll be a sorba, azt a mai felfokozott indulatok mellett a műtőasztalra lövik; Fico pedig járhatott volna még a mostaninál is rosszabbul. Pedig Szlovákia lakossága a magyarok és a görögök után a legszkeptikusabb az egész Európai Unióban az ukrajnai háború folytatásával kapcsolatban a felmérések tanúsága szerint. 

Az elkövetkező hetek egyik nagy kérdése lesz Pozsonyban – a miniszterelnök állapota mellett –, hogy milyen irányt vesz északi szomszédunk közélete.

A NATO-székházban egyelőre nem maroklőfegyverrel intézik a dolgokat. De a passzív-agresszív magatartást tanúsító atlanti szervezetnél sem tétlenkednek a szövetség júliusi, 75. születésnapi csúcsértekezlete előtt. A The New York Times tegnapi címlapján azt írja, „az Egyesült Államokat és Európát is közvetlenebbül belerángathatja a háborúba” a szövetség terve, hogy csapatokat („kiképzőket”) küldjön Ukrajnába. 

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint ez idővel elkerülhetetlenné is válik. Kérdés persze, mi történik, ha Donald Trumpot közben megválasztják elnöknek; tartanak is ettől rendesen, noha arányaiban nem annyira az amerikai nép, mint a „világelit” soraiban.

Tessék-lássék persze foglalkoznak a békével. Júniusban Svájcban béketanácskozást tartanak majd; ennek azonban „kis” szépséghibája, hogy Oroszország nem lesz jelen. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) – amelyet az EU előszobájának is tartanak – tegnap szintén a 75. születésnapját ünnepelte volna, mégpedig kizárólag Kijev béketervét tűzve zászlajára. 

Az egyoldalúságot a hírek szerint a magyar külügyminiszter vétózta meg. Nehéz jelenleg elképzelni, hogyan lesz Ukrajnában belátható időn belül béke – a nyugati fejesek évekre elhúzódó háborúval számolnak – vagy legalább tartós tűzszünet, de az ilyen alibitevékenységekből biztosan nem sül ki semmi. Az ET és Oroszország már két éve elköszönt egymástól; noha sajnálatos fejlemény, érthető is, akkor viszont világpolitikai jelentőségű fejleményt Strasbourgból ne várjon senki. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Miközben az európai kicsik tettek egy újabb kört a semmi körül, a globális nagyok – az orosz és a kínai elnök – éppen katonai együttműködésük elmélyítéséről tárgyaltak Pekingben. Ennek jelentőségét mindenki beláthatja, akinek van otthon földgömbje. 

A kínaiaknak béketervük is van, aminek részletein és alkalmazhatóságán persze lehet vitatkozni, de néhány pontját kifejezetten hasznos lenne mielőbb gyakorlatba ültetni. Így például ezeket: vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz, meg kell óvni a nukleáris létesítményeket, csökkenteni kell a stratégiai veszélyeket. Ahhoz képest, hogy Izrael és a Hamász egymás teljes felszámolására törekszik – az orosz–ukrán viszonyra ez azért a háború dacára sem igaz –, legalább zajlanak köztük érdemi tárgyalások közvetítők segítségével, ha nem is túl sikeresen.

A világsajtóba aligha kerül be, de Kövér László házelnök bölcsődeavatáson vett részt a minap Pásztón. A mostani háborús és ellenséges európai hangulatban a legkisebbek mindannyiunknak alkalmat adnak az elgondolkodásra: milyen világra is születtek ezek a gyerekek? Mit akarunk átadni a jövő nemzedékeinek? 

– A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban – mondta az Országgyűlés elnöke. 

Normális körülmények között ez magától értetődő lenne, de ma sajnos nem az.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Képeslapok a mai Európából

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Csak a leadott szavazat számít

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

A porba alázott baloldali szavazó

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Vége az európai vakációnak

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.