Kórházak, egészségügyi dolgozók a támadások célpontjai

Egyre gyakrabban válnak kórházak, egészségügyi dolgozók és mentőautók támadások célpontjaivá világszerte, s ezáltal betegek és háborús sebesültek milliói nem jutnak orvosi ellátáshoz – közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerdán.

MNO
2011. 08. 10. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A humanitárius szervezet követeli, hogy álljanak le az egészségügyi épületek és személyzetük elleni támadások. „Srí Lankán és Szomáliában kórházakat bombáznak, Kolumbiában mentősökre lőnek, Afganisztánban pedig órákig kínlódnak a sebesültek, mert az ellenőrzőpontoknál feltartják az őket szállító járműveket” – nyilatkozott Yves Daccord, az ICRC főigazgatója.

Az ICRC 16 országban dokumentálta az egészségügyi ellátást akadályozó eseményeket, amelyek között több szándékos, a nemzetközi jogot sértő támadás volt – áll a szervezet „Veszélyben az egészségügy: helyzetelemzés” című beszámolójában.

A kutatást vezető brit hadiorvos, Robin Coupland szerint „a legmegdöbbentőbb felfedezés az volt, hogy az emberek nem út menti bombák vagy lövöldözések miatt halnak meg nagy számban, hanem azért, mert a mentők nem érkeznek meg időben, az egészségügyi dolgozókat akadályozzák munkájukban, a kórházak épületeit támadások érik, vagy egyszerűen mert túlságosan veszélyes a környezet a hatékony egészségügyi ellátás biztosításához”.

Az erőszak miatt, amelyet általában fosztogatások kísérnek, az orvosok és ápolók elhagyják munkahelyüket, a kórházakban elfogy a gyógyszer vagy a generátorokat működtető üzemanyag, leállásra kényszerülnek az oltási kampányok. Így a betegek még inkább ki vannak téve a háborús környezetben gyakori betegségeknek, mint a gyermekbénulás vagy a kolera.

A genfi egyezmények alapján minden sebesültnek és betegnek, függetlenül attól, hogy részt vett-e vagy sem a harcokban, azonnali orvosi ellátásban kell részesülnie. Az ICRC szerint viszont a harcoló felek nem teljesítik az összetűzések civil áldozatai iránti kötelességeiket, így gyakran a rokonok vagy szomszédok viszik kórházba a sérülteket.

A beszámoló szerint a kórházak semlegességének alapelvét megsértve több kórházban tároltak fegyvereket vagy indítottak onnan támadásokat. Líbiában a Nemzetközi Vöröskereszt értesülései szerint a szervezet emblémáját használják katonai hadműveletekben, és mentőautókban szállítanak fegyvereket és katonákat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.