Óriási Rubik-kocka épülhet a Duna-partra + Képek

1100 év kiemelkedő magyar teljesítményét szeretnék összegyűjteni a 2017-ben megnyitni kívánt épületben, amely Budapest szimbólumává válhat.

Gabay Balázs
2012. 03. 30. 14:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Álmodtunk valamit, ami nemsokára valóra válhat” – szólt az Andrássy úti volt Párisi Nagyáruházban helyet foglaló közönségéhez Radnai Péter, a tervezett intézmény felépítését inspiráló gondolat atyja. A Playboy volt főszerkesztője elmondta, 2009-ben látott egy filmet egy múzeumról, mely külső megjelenésével és belső tartalmával egy város szimbólumává tudott válni. „Milyen jó lenne, ha Magyarországnak is lenne egy ilyen épülete, támadt a gondolatom. Gondolkoztam, milyen szimbólumok jöhetnének szóba, két konkrét ötletem volt: Puskás Ferenc és a Rubik-kocka, mindketten a magyar siker és kreativitás letéteményesei.”


Radnai külön kiemelte Almási Zétény grafikus és a Magyar Közlekedési Múzeum főigazgatójának a tervezési szakaszban nyújtott áldozatos munkáját. – Örülök, hogy civilként hozzájárulhattam a sikerhez – mondott végül köszönetet.

„Nem akárhová indultunk”

Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos Rubik Ernő-idézettel kezdte beszédét: a kitartó munkának mindig van eredménye. A politikus az Alice csodaországban című film egyik párbeszédét citálva megjegyezte: azért vagyunk ma itt, mert nem valahová, akárhová, hanem egy bizonyos terv mentén haladva szeretnénk eljutni a végcélhoz. „Ha Rubik Ernő is egyetért, akkor az előző év végi kormánydöntés szellemében megszülethet egy múzeum. Egy kiállítóközpont, mely bemutatja 1100 év kiemelkedő magyar teljesítményét. Az épület a Rubik-kocka mintájára épülhet fel.”

A kormánybiztos úgy vélte, a kocka megtestesíti a kreativitást, a problémamegoldást és a játékosságot. „A kocka magyar, hol lehetne tehát jobb otthona a kiemelkedő magyar szellemi termékek bemutatóhelyének, mint a formájára kialakított épületben. 2014-re eljuthatunk odáig, hogy elkezdődjön az építkezés, 2017-re pedig megnyithatja kapuit az intézmény. Addig ki kell gondolni az intézmény pontos tartalmát. Ezért kötünk erős szövetséget Rubik Ernővel.” Fürjes hozzátette: a tervezésben közreműködő döntnökök között van többek között fesztiválszervező, matematikus, mérnök és étterem-tulajdonos is. A kormánynak az a célja, hogy „jó kis városi hely legyen” a múzeumból. A két legfontosabb kérdés, hogy mely városrészben épüljön fel a múzeum, és milyen lesz a helyszín megformálhatósága. A kormánybiztos úgy találta, a Duna-part nagyon alkalmas hely lenne, de erről még egyeztetni kell városépítészekkel. A Rákóczi híd budai hídfőjénél álló telket megfelelőnek nevezte Fürjes Balázs.

2013-ban nemzetközi építészpályázatot írnak ki, az épület sorsáról döntő zsűrinek egy tagja már biztosan megvan: Rubik Ernő, aki a pályázatírásból is aktívan kiveszi majd a részét.

A gondolat a legfontosabb a világon

Rubik Ernő úgy fogalmazott, sok minden eszébe jutott a levetített képkockákkal kapcsolatban. Elmondta, rendszeresen szerveznek Rubik-kocka-világbajnokságot különböző országokban, így ki lehet jelenteni, hogy egy komoly sportág szerveződött a kocka köré. Kiemelte az internet jelentőségét, mely lehetőséget ad mindenkinek, hogy információt, segítséget kapjon. „Amikor a kezdetekben a kockához nyúltunk, nekünk nem állt rendelkezésünkre sok segítség.”

Hangsúlyozta, számára a kocka azt jelenti, hogy a gondolat a legfontosabb dolog a világon, mégpedig azért, mert az a megfoghatatlanból valósággá fordulhat. „Ugyanígy a kockát is kirakjuk, ha jól forgatjuk. A kockában megszólalhat a gondolat, mely most a tervezett múzeumban ölthet formát” – jelentette ki Rubik Ernő.

Orbán: Ez nem politikai kérdés

Orbán Viktor miniszterelnök furcsa helyzetben érezte magát a pénteki rendezvényen. „Magvas tényekkel, gondolatokkal kellene szolgálnom, de itt ül mellettem Rubik Ernő, aki nálam sokkal többet tud mondani innovációról, fejlesztésről, feltalálásról.” A kormányfő visszaemlékezett a pillanatra, amikor kezébe nyomtak egy könyvet, mely azt taglalta, mi lenne, ha felépülne egy a kocka formáját felöltő intézmény Budapesten. „Megjegyzem, óvtak tőle, hogy Radnai Péterrel együtt dolgozzam, hiszen egyfelől a Playboy akkori főszerkesztője volt, másfelől nem egy politikai malomban őrölünk. Úgy vélem azonban, hogy a közös munka ebben az esetben nem politikai kérdés.”

Rubik Ernőről szólva elmondta, egy olyan dolgot talált fel, mely annyira különbözik mindentől, hogy azt csak az ő nevével lehetett elnevezni. „A világraszóló találmányokat nagy tisztelet övezi – így a miniszterelnök –, a magyarok számára ez talán duplán fontos, hiszen kiszabadíthat bennünket a nyelvi elszigeteltségből.”

– A siker nem más, mint belépőjegy egy újabb kihíváshoz. A cél, hogy az épület legyen mozgalmas, élő, lenyűgöző, és inspirálja még unokáinkat is. Legyen ez a 21. századi magyar újjászületés szimbóluma – fűzte hozzá Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.