Dobrev Klára vezeti a DK EP-listáját

Dobrev Klára vezeti a DK EP-listáját, amit a tagság és a szimpatizánsok részéről érkező hatalmas nyomással magyarázott a párt. „Ebből kérdések, megjegyzések, támadások is lesznek. Felkészültünk rá” — kommentálta Gyurcsány Ferenc, hogy felesége, az Altus vezérigazgatója Brüsszelbe készül. A Fidesz szerint ezzel Gyurcsányék is feliratkoztak a Soros-listára.

Bákonyi Ádám
2019. 02. 23. 8:53
null
Gyurcsány szerint a neje jelöltként nem feleség, hanem sokak által támogatott hazafi Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DK helyi szervezeteinek vezetői, szavazói és támogatói „hatalmas nyomást” fejtettek ki annak érdekében, hogy Dobrev Klára vállaljon ilyen szerepet – ezzel magyarázta Molnár Csaba, hogy Gyurcsány Ferenc felesége lett a párt európai parlamenti (EP) listájának a vezetője. A DK ügyvezető alelnöke hangsúlyozta: Dobrev Klára a párt alapító tagja, és soha nem volt kérdéses, hogy alkalmas a politikusi szerepre. Az EP-lista második helyén Molnár áll, aki jelenleg is Brüsszelben dolgozik, őt Rónai Sándor, a DK szóvivője, Ara-Kovács Attila, a párt külügyi kabinetének a vezetője, Horváth Jácint önkormányzati képviselő, Eörsi Mátyás jogász, Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő, Sebián-Petrovszki László pártigazgató, Glázer Tímea önkormányzati képviselő, valamint Király Miklós egyetemista követi.

Meglepetésre a párt másik jelenlegi EP-képviselője, Niedermüller Péter egyáltalán nem szerepel a listán, aki Molnár állítása szerint maga döntött úgy, hogy nem vállal újabb uniós ciklust. Ez azért érdekes, mert Niedermüller nyáron még arról beszélt, hogy szerinte jó munkát végez Brüsszelben, ami alapján érdemesnek tartja magát a folytatásra. Molnár Csaba az EP-választás tétjéről úgy fogalmazott: az egyik oldalon azok a politikai erők állnak, akik erős, egységes Európát akarnak, akik az Európai Egyesült Államok létrehozásában látják a jövőt. A másik oldalon pedig az Orbán-félék, akiknek az az egyetlen céljuk, hogy minden egyes ellopható eurót kiszedjenek az unióból, és amikor felelősséget kellene vállalniuk, akkor akadályozzák az európai együttműködést. Bár Molnár szerint kifejezetten csalódottak lennének, ha a választáson nem szereznének újra legalább két mandátumot, a jelenlegi adatok alapján ez mégis könnyen megtörténhet. A DK valamennyi közvélemény-kutatónál kilenc százalékon áll, ami inkább egy képviselői helyet, azaz csak Dobrev Klára mandátumszerzését valószínűsíti.

Gyurcsány szerint a neje jelöltként nem feleség, hanem sokak által támogatott hazafi Fotó: Teknős Miklós

– Ebből kérdések, megjegyzések, támadások is lesznek. Felkészültünk rá – kommentálta a bejelentést Gyurcsány Ferenc, aki szerint képviselőjelöltként Dobrev nem a felesége, hanem egy tehetséges, felkészült, sokak által támogatott hazafi. – Isten mentsen meg olyan világtól, hogy valaki tehetségének útjában az áll, hogy kik a szülei, a gyerekei vagy éppen a házastársa – hangoztatta a volt miniszterelnök. Márpedig az, hogy Dobrev rögtön listavezetőként lépett hivatalosan is a politikai pályára, mindenképpen azt érzékelteti, hogy a DK kezd egyfajta családi vállalkozássá válni: Gyurcsány itthon, felesége pedig Brüsszelben lehet a párt első embere. Dobrev ráadásul az Altus vezérigazgatója, amely három alkalommal, összesen nyolcvanötmillió forint kölcsönt nyújtott a DK-nak. Maga az Altus pedig egy konzorcium vezetőjeként korábban az Európai Bizottságtól kapott közel négyszázezer eurós megbízást.

– Gyurcsányék is feliratkoztak a Soros-listára, a bevándorláspárti erők oldalán akarnak bejutni az Európai Parlamentbe, hogy ott továbbra is segítsék a bevándorlást fokozó brüsszeli terveket – írta a Fidesz. A párt szerint a DK jelenlegi európai parlamenti képviselői mindezt eddig is aktívan segítették, hazánknak azonban olyan képviselőkre van szüksége, akik Magyarországot képviselik Brüsszelben, és nem Brüsszelt Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.