Éleslövészet: megsérült a Gripen

2019. 03. 14. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éleslövészet közben megsérült a Magyar Honvédség egyik vadászrepülőgépe hétfőn a hajmáskéri lőtéren, az esemény kapcsán személyi sérülés nem történt – közölte a Honvédelmi Minisztérium tegnap. Mint írták, a JAS–39 Gripen pilótája észlelte a fellépő hibát, felfüggesztette a lövészetet, majd a repülőgéppel visszatért a kecskeméti bázisra. A hiba okát és az eset pontos körülményeit a következő napokban hazai és svéd szakértők bevonásával vizsgálják – áll a közleményben.

A katonai gyakorlat a bakonyi lőtéren egyébként tegnap is folytatódott, a légierő gépei szimulált támadási feladatokat hajtottak végre éleslövészet nélkül. Az esetről először a Veol.hu számolt be. Egy szemtanúra hivatkozva azt írták, hogy valószínűsíthetően a vadászbombázó beépített fedélzeti gépágyújánál csőrobbanás történt, a szétrepülő szilánkok pedig sérüléseket okoztak a gépben.

A lapnak a civil úgy fogalmazott: „egy hatalmas lángcsóvát láttam a repülőgép pilótafülkéjénél, nagyon meglepődtem, hiszen korábban ilyet eddig még nem tapasztaltam, nem a megszokott torkolattűz volt, amit szabad szemmel nem is nagyon lehet látni”. A megfigyelő szerint ezt követően a repülőgép egy rövid ideig még a lőtér felett körözött, majd visszarepült Kecskemétre.

A svéd gyártású Saab JAS–39 Gripen harcászati vadászbombázók fedélzeti fegyvere német gyártmány. A Mauser cég által kifejlesztett BK-27 elnevezésű gépágyút a Rheinmetall gyártja. A fegyver 27 milliméter átmérőjű, több mint negyed kilogrammos lövedékeket tüzel. Tűzerejére jellemző, hogy fél másodperc alatt négy kilogramm lövedéket lő ki. A fegyver világszerte tizennyolc ország haderejében áll szolgálatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.