Huszonkilenc évvel ezelőtt tartották az első szabad választásokat Magyarországon

1990. március 25-e és április 8-a között tartották az első szabad választásokat, amellyel a pártállami kormányzás történelmi időszaka lezárult. Miként zajlott a választási kampány? Az MDF abszolút többséget szerzett, de a színfalak mögött Antall József mégis megkötötte az SZDSZ-el a paktumot, miért? Az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában ezt a témát járták körbe a politológus vendégek, Fricz Tamás és Nagy Ervin.

Forrás: ECHO TV2019. 03. 26. 18:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkilenc évvel ezelőtt hosszú idő után, 1990. március 25-én tartották az első szabad választások első fordulóját. Meglepően éles retorikai hangnemben zajlott az 1990-es választás, de ez érthető is, hiszen nagy volt a tét – mondta Fricz Tamás. Magyarországon volt ennek egy sajátos vonása a környező, kommunizmus alól felszabadult országokhoz képest. Sok országban az ellenzéki pártok a kommunistákkal szemben ernyőszervezetekbe tömörültek és egységesen indultak.

Ezzel szemben Magyarországon az ellenzéki pártok különváltak és máris kialakult egy éles törésvonal az SZDSZ és az MDF között – magyarázta a politológus. Arra a kérdésre, kik tudták megnyerni az embereket a választási plakátokkal,

Nagy Ervin úgy reagált: az akkori korszakhoz mérten is politikailag, illetve marketing szempontjából elég gyengécske volt ez az időszak. Nem állt rendelkezésre olyan fajta tapasztalata a magyar ellenzéknek, hogy profi módon felépítsenek egy embert.

Fricz Tamás egyetértett, hogy általában tapasztalatlanság jellemezte a pártokat. Hozzátette, a meghatározó pártoknak, a Fidesznek, MDF-nek és az SZDSZ-nek azért volt néhány markáns, megjegyezhető plakátja.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.