Élethosszig tarthat a gyerekkori stressz hatása

Mára egyértelműen kimutatható, hogy a gyermekkor során tapasztalt krónikus stressz káros hatással bír a felnőttkori egészség alakulására, és fontos szerepet játszik a függőségek kialakulásában. A friss hazai kutatási eredmények szerint a tartósan negatív élményeknek kitett gyerekek harmincszoros eséllyel válnak szenvedélybeteg felnőttekké, és az öngyilkosság lehetősége is ugyanennyivel nőhet körükben.

Szilágyi Anna
2019. 06. 12. 7:05
null
Az elhanyagoltság is lelki traumát okoz (illusztráció) Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekek elhanyagolása, illetve bántalmazása átlagosan tízszeresére emeli annak az esélyét, hogy felnőttkorukra rendszeres kábítószer-fogyasztók vagy alkoholisták legyenek – mondta el Makara Mihály, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektoló­giai Intézetének szakembere egy szakmai konferencián tegnap. Hozzátette: ugyanezeknél a gyerekeknél tizedére csökken a felsőfokú végzettség megszerzésének esélye.

A káros gyermekkori élmények tíz fő kategóriája a pszichológiai, fizikai és szexuális abúzus, az érzelmi vagy fizikai elhanyagolás, az anya elleni erőszak, illetve ha a gyermek olyan személlyel él egy háztartásban, aki szenvedélybetegségben vagy pszichiátriai betegségben szenved, öngyilkossági kísérletet követett el vagy börtönben volt. A hazai vizsgálati eredmények szerint akik ezek közül hat vagy annál több kategóriában szenvedtek el súlyos negatív gyermekkori élményt, azoknak közel harmincszoros esélyük van a szenvedélybetegségek kialakulására.

Az elhanyagoltság is lelki traumát okoz (illusztráció)
Fotó: Havran Zoltán

– A kutatások kimutatták azt is, hogy az anyagi körülményektől nem függ a negatív gyermekkori élmények aránya: a felső középosztálybeli, jó anyagi körülmények között élő családokban ugyanúgy előfordult bántalmazás, elhanyagolás – mutatott rá Matuszka Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológiai Intézetének adjunktusa. – A szenvedélybetegségek mellett még súlyosabb következményekkel járhat a többszörös gyerekkori negatív élmény: az öngyilkosság elkövetésének esélye körükben 12-30-szorosára is nőhet – hangsúlyozta.

A nemzetközi adatok szerint a negatív élmények nemcsak halmozódnak, hanem leggyakrabban át is adódnak: szülőről gyermekre, majd az ő gyermekeikre. K. Németh Margit, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat II. Kerületi Tagintézményének igazgatója kiemelte: a gyermekek jóllétének követése már a magzati és újszülött kortól feladata az egészségügyi és szociális, gyermekvédelmi alapellátásoknak, a házi gyermekorvosoknak és a védőnőknek. Frankó András, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa lapunknak elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumától hamarosan több millió forint támogatást kapnak, amelyet kutatásokra, a szakemberek továbbképzésére, bevált külföldi szakmai gyakorlatok átvételére és a társadalom érzékenyítésére szeretne fordítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.