Felgyorsítják a Semmelweis Egyetem fejlesztését

Budapest várja, és szívesen látja a tudást építő fiatalokat – hangsúlyozta a főpolgármester, felidézve, hogy a város éppen a napokban nyerte el a legélhetőbb kelet-európai főváros címet.

Csókás Adrienn
2019. 09. 07. 13:06
TARLÓS István; PALKOVICS László
Palkovics László és Tarlós István a tanévnyitón Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2030-ra a világ száz legjobb egyeteme közé emelné a kormány a Semmelweis Egyetemet, amely már ma is az első ötszázban foglal helyet a 28 ezer felsőoktatási intézményt összevető világranglistán – hangsúlyozta pénteken Palkovics László az egyetem 250 éves fennállása alkalmából tartott jubileumi tanévnyitó ünnepségen.

Az innovációs és technológiai miniszter azt mondta, a kormány felgyorsítja az egyetem fejlesztését, és egyben emlékeztetett arra is, hogy az intézmény nemrég 1,7 milliárd forintot nyert a tématerületi kiválósági programban, ezt a pénzt pedig olyan innovációs projektekre fordíthatják, amelyek többek közt a legfőbb halálokok minél korábbi diagnózisát szolgálják.

Palkovics László és Tarlós István a tanévnyitón
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Tarlós István főpolgármester ünnepi köszöntőjében arról beszélt: Budapest Önkormányzata megújítja a Semmelweis Egyetemmel még 2011-ben kötött együttműködési megállapodását. A szerződés keretében az egyetem szakmai támogatást nyújt többek között az önkormányzati fenntartású idősotthonoknak, emellett pszichológiai és addiktológiai előadásokkal a hajléktalanellátásban dolgozókat is segíti. Tarlós István kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy Budapest 2030-ig szóló városfejlesztési koncepciója és a Semmelweis Egyetem stratégiái kölcsönösen támogassák egymás céljait, mivel százezernél is több egyetemi hallgató él a magyar fővárosban.

– Budapest várja, és szívesen látja a tudást építő fiatalokat – hangsúlyozta a főpolgármester, felidézve, hogy a város éppen a napokban nyerte el a legélhetőbb kelet-európai főváros címet. Jelezte azt is: a Semmelweis Egyetem iránti elismerés kifejezéseként az önkormányzat a hármas metró Klinikák állomását hamarosan Semmelweis-klinikákra kereszteli.

Merkely Béla rektor ünnepi beszédében elmondta, Magyarországon a legtöbb orvos és fogorvos a Semmelweis Egyetemen végzett, emellett számos új technológiát itt alkalmaztak először, elsőként végeztek például vese-, máj- és szívtranszplantá­ciót. – Célunk, hogy a legkiválóbb szakembereket képző intézményt hozzuk létre, és szeretnénk, ha a saját szakterületünkön Európa öt legjobb egyeteme közé kerülhetnénk – emelte ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.