Stratégiai szegregációs pereket gyártottak

Több mint tíz esetben perelt szegregáció miatt a gyöngyöspatai romákat képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, amelynek célja volt, hogy mindenképpen eljuttasson egy magyar ügyet valamilyen európai fórumra.

Csekő Imre
2020. 02. 11. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyöngyöspatai szegregációs perben a roma károsultakat képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) – amely mint kiderült, szinte kizárólag Soros György Nyílt Társadalom Intézete támogatásából működött – 12 ügyben is pert indított szegregáció miatt hazánkban. A szervezet nem titkolt célja, hogy kifejezetten peres úton érvényesítsék a cigányok kártérítési igényeit. Folyamatos pereskedéseik célja volt minden bizonnyal az is, hogy valamilyen nemzetközi fórumig eljussanak, és ott fellépve végül sikerüljön magyarországi változásokat kikényszeríteniük.

Ezt Ujlaky András, az alapítvány egyik ötletgazdája maga is elismerte egy 2016-ban a Beszélő online-nak adott interjúban, amikor kijelentette: „Mindenképpen érdemes lenne megkísérelni, hogy valamilyen roma iskolai szegregációs ügy eljusson a luxemburgi Európai Unió Bírósága elé.” Az alapítványról az ­UNICEF Magyarország honlapján is azt találni, hogy straté­giai pereskedést folytatnak hazánkban.

A CFCF első sikerre vitt pere a miskolci szegregációs ügyben volt, ahol sikerült bezáratniuk az iskolát. Ennek kapcsán mondta Ujlaky András a már említett interjúban, hogy az első miskolci per eredménye volt, hogy utána a Nyílt Társadalom Intézettől kaptak pénzügyi támogatást. Egy másik, a médiában is nagy visszhangot kapott ügy volt a nyíregyházi huszártelepi iskola esete. A 2011-2015 között zajlott per eredményeként bezárták az intézményt, aminek a helyén a görögkatolikus egyház később új iskolát nyitott. A CFCF ezt az intézményt is támadta, noha annak működését több roma nemzetiségi vezető is támogatta, és a helyiek is örültek az iskolának. A Kúria végül a szabad vallásgyakorlásra hivatkozva elutasította a CFCF-nek az iskola ismételt bezáratására irányuló keresetét.

Szintén elhíresült a CFCF által etnikai alapú szegregáció miatt a Kaposváron indított iskolaper, amiben 2008-ban a Legfelsőbb Bíróság ugyan megállapította a szegregációt, de úgy értékelte a helyzetet, hogy az spontán módon alakult ki. Az önkormányzat ezután bevont a körzetbe más iskolákat is, de a cigány szülők többsége inkább továbbra is a közelben lévő iskolába járatta a gyermekét.

A CFCF ezért 2013-ban ismételten pert kezdeményezett, és végül annak ellenére elérte célját, hogy az érintett roma családok nem támogatták az iskola bezárását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.