Már túl lehetünk a negyedmilliós határon

Szinte biztos, hogy már legalább negyedmillió ember halálát okozta a világban a koronavírus-járvány. A járványt percről percre követő Johns Hopkins Egyetem adatbázisa szerint az elhunytak száma már meghaladta a 248 ezret, de mivel az egyes időzónákból nem egyszerre érkeznek az adatok, valójában már túl lehetünk a 250 ezres határon.

Haiman Éva
2020. 05. 04. 16:01
null
Szöul, 2020. április 15. A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ nõnek megmérik a testhõmérsékletét, mielõtt bemegy egy szöuli szavazóhelyiségbe a dél-koreai parlamenti választásokon Szöulban 2020. április 15-én. MTI/AP/Ri Dzsin Man Fotó: Ri Dzsin Man
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világban jelenleg már több mint 3,5 millió embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, több mint 1,1 millióan felgyógyultak a Covid-19-ből, de félmillió betegen nem tudtak segíteni az orvosok. A vírusfertőzöttek és az áldozatok száma is messze az Egyesült Államokban a legmagasabb: az 1 millió 158 ezer pozitívnak bizonyult amerikai már majdnem 68 ezer nincs életben. A Covid-19-re visszavezethető halálesetek számában Olaszországé a kétes második hely, a vírussal hetek óta kemény harcot vívó Itáliában a csaknem 29 ezerre nőtt már az áldozatok száma, és majdnem 211 ezerre a bizonyított fertőzötteké. A halálozási lista harmadik helyén az Egyesült Királyság áll, a mintegy 188 ezer víruspozitív szigetországi lakosból 28 és félezer vesztette már életét. Az európai államok közül Spanyolországban és Franciaországban is mintegy 25 ezer áldozatot követelt eddig a Covid-19, az előbbiben 217 és félezer, az utóbbiban 169 ezer ismert fertőzöttből. Viszont továbbra is kevés, a 7 ezret sem éri el a koronavírus miatti haláleset Németországban, holott az ismert fertőzöttek száma nem sokkal kevesebb, meghaladja a 165 ezret. Szintén nagyon kevés áldozatot szedett az öreg kontinensen belül a koronavírus Szlovákiában, ahonnan mindössze 1413 fertőzöttet és 25 halálesetet jelentettek.

A halálozási arányokat tekintve azonban módosul a lista, annak tetején jelenleg Belgium áll, ahol a ráta 15,7 százalékos, majd Nagy-Britannia jön 15,2 százalékos, Franciaország 14,7 százalékos és Hollandia 12,4 százalékos arányszámmal, míg az USA-ban a fertőzötteknek „csak” az 5,8 százaléka hunyt el.

A Johns Hopkins Egyetem adatbázisának készítői is felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a halálozási arányokat jelentősen befolyásolja az elvégzett tesztek száma, hiszen több teszttel többen enyhébb eset is beazonosító, ami csökkenti az esetszámhoz viszonyított halálozási arányt. Közrejátszhat a különbségekben a demográfia: általában magasabb a halálozás ott, ahol nagyobb aránybú a népességen belül az idősebb korosztály. Szerepet játszhat még az is, hogy sok helyütt túlterhelte a járvány az egészségügyi rendszereket, és sok egyéb ok is, amit egyelőre még a szakemberek sem ismernek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.