Sok a bajba jutott, de a felajánlás is

Sokkal több bajba jutott fordul segítségért a karitatív szervezetekhez, mint ilyen időszakban szokott, rajtuk minden eszközzel igyekeznek segíteni – derült ki lapunk összeállításából. A tapasztalatok azt mutatják, hogy szerencsére adományból is sok érkezik a szervezetekhez; számtalan cég érezte úgy, hogy a válsághelyzetben a nehéz sorsú emberek mellé kell állnia.

2020. 05. 26. 7:47
Varga-Futó Ildikó
A Magyar Vöröskereszt Hernádvécsén szervezett ételosztást május 22-én Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Valamennyi intézményünk működését nagyon komolyan érintette a járványhelyzet, sok kreativitásra és extra munkára volt ahhoz szükség, hogy folytatni tudjuk a munkánkat – jelentette ki lapunknak az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója. Gáncs Kristóf hozzátette: két hónap távlatából el lehet mondani, hogy a kitűzött célokat elérték, és nem engedték el a rászorulók kezét. – Ahol közösségi programok voltak, ott tabletek segítségével folytattuk a fejlesztőmunkát vagy telefonon tartottuk a kapcsolatot a gyerekkel. Ahol az ehhez szükséges eszközök hiányoztak, oda kinyomtattuk és elvittük a házi feladatot a diákoknak – emelte ki.

Szavai szerint nagyon nehéz volt a helyzet a bentlakásos intézményekben, mert először látogatási tilalom volt, majd a lakók nem hagyhatták el az ingatlanokat. Azt tapasztalták, hogy még több rászorulóval kerültek kapcsolatba, mint máskor. Gáncs Kristóf kitért arra is: a baj nagyságát mutatja, hogy – jellemzően a járványhelyzetre hivatkozva – 150-200 hívással több érkezett be naponta az országos segélyközpontba, mint szokott. Arra számítanak, hogy a gazdasági nehézségek miatt ez a kiemelt érdeklődés megmarad, ezért is indítottak rendkívüli adománygyűjtéseket.

Gáncs Kristóf kérdésre elmondta azt is: azt a fajta, hullámszerű nagy adományozást nem érzékelték, mint amilyet árvíz idején szoktak. Ennek az lehet az oka, hogy nem az egész országnak kellett összefognia egy szűk csoportért, hanem mindenki úgy érezhette, hogy bajban van. Ennek ellenére sokan ajánlottak fel segítséget, arra pedig kifejezetten büszkék, hogy több nagyvállalat adományozott tableteket, telefonokat, élelmiszert vagy éppen internetes szolgáltatást. – A cégek segítségére ezután is számítunk, mert olyan táborokat szeretnénk nyáron szervezni, ahol a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került családok gyermekeit kívánjuk fogadni és felzárkóztatni – tette hozzá.

Új helyzeteket kezelnek

A Katolikus Karitász már szintén több katasztrófahelyzetben megtapasztalhatta az összefogás erejét. – A jelenlegi helyzet azonban, a szigorúbb szabályozások miatt, nem hasonlítható össze más természeti katasztrófákkal. Eddigi munkáink egyik legfontosabb része volt a bajba jutottakkal való közvetlen találkozás, a vírushelyzet ezt alapjaiban változtatta meg, és újra kellett gondolnunk a segítő tevékenységünket. Kiemelten fontos az idősebb önkénteseink védelme, így főként a 18 és 60 év közötti segítőkre hárulnak a terepfeladatok – emelték ki.

A Katolikus Karitásznál is azt tapasztalják, hogy a járvány kitörése óta jelentősen emelkedett a segélykérések száma, és új rászorulók is a szervezet látóterébe kerültek. Új helyzeteket is kezelniük kellett: ilyen a családok támogatása az otthoni online tanulásban vagy az amúgy aktív idősek segítése a vásárlásban, számlák ügyintézésében. Rámutattak arra, hogy az utóbbi időszakban nemcsak a segélykérők száma növekedett, hanem számos szervezet mellett több magánszemély is volt, aki felelősséget érez embertársai iránt a bajban.

– Célunk az, hogy ezeket a felajánlásokat minél gyorsabban és hatékonyabban eljuttassuk a szükséget szenvedő családokhoz, egészségügyi intézményekhez.A mostani különös helyzet láthatóvá teszi, hogy milyen erők mozdulnak meg, hogyan tudunk segítő kezet nyújtani a másik embernek – fűzték hozzá.

Közösségek is kérik a segítséget

A Magyar Vöröskereszt is arról tájékoztatott, hogy a hozzájuk érkező megkeresések száma megközelíti az adventkor tapasztaltat: jelentősen több, mint a hasonló időszakban szokásos. A segítségkérések visszatérő eleme a nemrégiben elveszített munka, ami sok helyen előbb jelent meg, mint a vírus. – Sok esetben egész közösségek – például lakókörzetek, (kisebbségi) önkormányzatok, rászorultakat segítő szervezetek – nevében érkezik segítségkérő levél. A veszélyhelyzetre való tekintettel májusban naponta átlagosan 2162 főt láttunk el élelmiszerrel – közölte érdeklődésünkre a szervezet. A Magyar Vöröskereszt azt tapasztalja, hogy példátlan az összefogás az emberek között.

A Magyar Vöröskereszt Hernádvécsén szervezett ételosztást május 22-én
Fotó: MTI/Vajda János

– Egy évben átlagosan negyven vállalati együttműködésünk van, a jelenlegi helyzetben néhány hét alatt 65 cég és szervezet állt mellénk. A magánemberektől beérkező adomány összege pedig meghaladja a 13 millió forintot – fűzték hozzá.

Tisztítószer, maszk és gumikesztyű

A Magyar Református Szeretetszolgálathoz is érezhetően többen fordulnak adománykérelemmel, mint más évek hasonló időszakában. – A tartós élelmiszereken kívül a különböző védőfelszereléseket (szájmaszk, gumikesztyű), valamint tisztító- és fertőtlenítőszereket kérelmezik a legtöbben, így lehetőségeinkhez mérten mi is ezekből a termékekből igyekszünk folyamatosan nagyobb mennyiséget beszerezni, hogy tudjunk segíteni – hangsúlyozta a szeretetszolgálat.

Kifejtették, hogy a megnövekedett adománykérelmek száma mellett örömteli tapasztalat, hogy aki csak tud, az igyekszik segíteni. A már­cius 18-án meghirdetett Összefogás az újrakezdésért krízisalapba már több mint tízmillió forint érkezett, ez kiemelkedőnek számít a korábbi tavaszi adománygyűjtéseikhez képest. Mint elmondták, a munkájuk során nagy változást jelent, hogy nem tarthatnak csoportos adományosztásokat, hanem kizárólag személyenként adják át a segítséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.