Továbbra is sarcolja a vendéglátósokat Siófok polgármestere

Túl járt Lengyel Róbert, Siófok polgármestere a kormány eszén – állítja több, Petőfi sétányon vendéglátóhelyet üzemeltető vállalkozó. Ugyan a kormány szeptemberig azzal segíti a vendéglátó egységeket, hogy teraszaik kihelyezése után nem kell közterület használati díjat fizetni, de Siófok önkormányzata tovább sarcolja a Balaton-parti vendéglősöket. Joghézagra hivatkozva ugyanis nem közterület-használati, hanem bérleti díjat kérnek tőlük.

2020. 05. 28. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- Siófok túljárt Orbán Viktor eszén, Gyurcsány katonája, a siófoki polgármester röhög a markába. Siófokon közel félszáz vendéglátóegység működik, a törvény szerint nem kell közterületi díjat fizetünk. Siófok azonban ügyesen kijátszotta a törvényhozó szándékát, és bérleti díj jogcímen szedi be a pénzt – írta a Magyar Nemzetnek egy dühös vállalkozó.

Egy másik vállalkozó megküldte a Magyar Nemzetnek azt a dokumentumot, ahol az önkormányzat és a Balaton-Parti Kft. – amely 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég – március 26-án megkapta a közterület-használati hozzájárulást. Azaz a kormány által hozott rendelkezés az önkormányzat cégét jogosítja fel a közterület díjmentes használatára. A vendéglátósok ezért az önkormányzat cégétől bérlik tovább a közterületet. Az önkormányzat ezt a joghézagot kihasználva a vendéglátó egységek teraszaira is díjat ró ki, ezáltal a kormányzati segítség nem jut el azokhoz, akiknek azt szánták.

- Jelen pillanatban úgy látjuk, hogy az idei szezonban nagyon komoly visszaesésre számíthatunk az idegenforgalom és vendéglátás területén, ezért is éreztük, egy pozitív kezdeményezésnek a kormány részéről, hogy a vendéglátó egységek teraszai után megtiltja a közterület-használati díj szedését. Szerettünk volna erről egyeztetni az önkormányzattal, de jött a feketeleves, ők bérleti díjat szednek tőlünk – írta a Magyar Nemzetnek egy másik csalódott vendéglátós. Hozzátette: „független” polgármesterük a Becsülettel Siófok Egyesület színeiben nyerte meg a választást. „Ha ez a becsület és tisztesség, akkor ebből elég is volt, a többit nem kérjük tovább”.

A Magyar Nemzet korábban megírta: Magyarország kormánya úgy döntött, hogy a közterületen lévő teraszok után szeptemberig nem kell közterület-használati díjat fizetni, ezzel is segíteni kívánják az elmúlt hónapokban a koronavírus-kapcsán tetemes veszteséget elszenvedett vendéglátósokat. Az elmúlt hónapokban először csak délután három óráig lehettek nyitva, majd a kijárási korlátozás bevezetésével már ki sem nyithattak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.