A magyaroknak fontos a saját otthon a családalapításhoz

A magyar fiataloknak fontos a saját otthon a családalapításhoz – mondta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Forrás: MTI2020. 10. 25. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fűrész Tünde egy tavalyi családalapításhoz kapcsolódó kutatásukra hivatkozva kiemelte: a magyar fiatalok szerint a gyermekvállalás szempontjából a három legfontosabb tényező a testi és lelki egészség, a biztos munkahely és a megfelelő lakásviszonyok – írja az MTI.

A szervezet elnöke szerint egész Közép-Kelet Európára jellemző, hogy az emberek szeretik, ha önálló tulajdonuk van, és ezt erősítette meg egy korábbi kutatásuk is, melyben a megkérdezettek nyolcvan százaléka tartotta fontos tényezőnek az önálló otthont a családalapításhoz.

Fotó: Pexels

Hangsúlyozta: a lakhatás biztonsága 2010 óta központi helyet foglal el a kormányzati politikában, ezt mutatja a devizahitelesek megsegítése, a rezsicsökkentés és az öt évvel ezelőtt indult otthonteremtési program is, ami jövőre otthonfelújítási programmal is kiegészül, melyben akár hárommillió forintot is kaphatnak a családok.

Fűrész Tünde kiemelte: a családpolitikai intézkedéseknek demográfiai hatásai is vannak: 2015 óta folyamatosan nő a gyermekvállalási kedv, idén szeptemberben is közel hat százalékkal több gyermek született, mint egy évvel ezelőtt.

Családpolitika

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a kormány családtámogatási programjával segíti a gyermekvállalást. Egyre nagyobb családi támogatással számolhatnak a szülők– jelentette ki Tállai András, hozzátéve, hogy ez igaz az adóügyi kedvezményekre is. Tállai András szerint tavaly átlagosan több, mint 330 ezer forinttal költhettek többet gyermekeikre a családok.

A Fidesz–KDNP mindenben támogatja a kormányt. Hollik István elmondta: a kormánypártok természetesen támogatják a most bejelentett otthonfelújítási programot is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.