Október 20-tól már elérhető lesz az influenza elleni védőoltás

Az influenza elleni vakcina a háziorvosnál lesz elérhető, tehát nem kell előzetesen felíratni és kiváltani azt.

Magyar Nemzet
2020. 10. 08. 16:58
null
Salgótarján, 2017. október 24. Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védõoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védõoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védõoltásra a 60 évesnél idõsebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedõk, valamint a várandós nõk jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az influenza elleni oltóanyag kiszállítása már elkezdődött, és október 20-tól az orvosi praxisokban lesz elérhető, tehát térítésmentesen a háziorvosunknál juthatunk hozzá a védőoltáshoz – ismertette Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a kétféle oltóanyag egyike a 6 és a 35 hónapos kor közötti kisgyerekeknek adható, ebből négyezer adag áll majd rendelkezésre. A másik a felnőtteknek szánt oltóanyag, amelyből a 3 és 12 év közötti gyerekek fél adagot kapnak, míg a felnőtteknek az egész adag beadható. Hozzátette: fél év alatti gyermekeknek a beoltását nem ajánlják.

Hangsúlyozta, kiemelten fontos, hogy a krónikus betegek és a hatvan év felettiek – tehát az egészségügyi szempontból leginkább sérülékenyek –, valamint az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, lakói is beoltassák magukat.

Fotó: Komka Péter/MTI

Dr. Kalocsai Tamás háziorvos a Magyar Nemzet kérdésére elmondta:

eddig a veszélyeztetett csoportok kapták ingyen az influenza elleni védőoltást, de idén ez másképp lesz: a miniszterelnök bejelentése alapján minden beteg ingyen kaphatja meg az injekciót. Számításai szerint a megszokotthoz képest, idén dupla annyian fogják igényelni az oltóanyagot, így ennek megfelelően rendelték meg a védőoltásokat.

Az oltás menetét ismertetve elmondta: az influenza elleni vakcina a háziorvosnál lesz elérhető, tehát nem kell előzetesen felíratni és kiváltani, hanem telefonos bejelentkezést követően, kijelölt időpontokban kell megjelenni a háziorvosnál, különösen figyelve arra, hogy a rendelőben egyszerre sok ember ne legyen jelen, mivel a vírus melegágya a tömeg. De ennek a folyamatnak a levezénylését minden háziorvos egyénileg döntheti el – tette hozzá.

A háziorvos kiemelte, hogy a különböző védőoltások nincsenek negatív hatással egymásra, mivel az emberi szervezet egyszerre két dolog ellen is képes védekezni. A tüdőgyulladás elleni védőoltást például egy időben szokták beadni az influenza elleni oltóanyaggal is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.