Egy perben egyesítették Fürst György büntetőügyeit

Három, különböző büntetőügyet egyesítettek a Fővárosi Törvényszéken, mindhárom a terézvárosi ingatlanpanama része, és mindháromban vádlott Fürst György, a kerület egykori alpolgármestere.

2020. 11. 16. 16:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 16 évvel a terézvárosi ingatlanpanama után többszörösen is elszámoltatja az igazságszolgáltatás Fürst Györgyöt, az MSZP egykori, vagyongazdálkodásért felelős alpolgármesterét. A Magyar Nemzet értesülése szerint három, különböző büntetőügyét is egyesítették egy eljárásba a Fővárosi Törvényszéken.

A politikust egyszer már elítélték hűtlen kezelésért
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ismert, a Fővárosi Törvényszék 2017. január 24-én kihirdetett és 2018. február 28-án jogerőssé vált ítéletében bűnösnek mondta ki

Fürst Györgyöt társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, amiért két év végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Emellett Fürstnek és társainak egyetemlegesen 123 millió forintot és annak kamatait kellett volna megfizetni az ügyben sértettként szereplő VI. kerületi önkormányzatnak. A jogerős ítéleti tényállás szerint Fürst 2004-ben vagyongazdálkodásáért felelős alpolgármesterként tett előterjesztést az akkori MSZP–SZDSZ többségű képviselő-testületnek az Andrássy út 3. és 47. szám alatti ingatlan eladásáról. Mindezt úgy tette, hogy a versenyeztetésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és az önkormányzat vagyongazdálkodási rendeletét is megsértette. Az általa vevőként megjelölt gazdasági társaságokon kívül minden más lehetséges pályázót szándékosan mellőzött azért, hogy biztosan az általa előnyhöz juttatott vevő szerezhesse meg a frekventált helyen lévő, így nagy értékű ingatlanokat. Ezzel a VI. kerületi önkormányzatnak több százmillió forintos vagyoni hátrányt okozott.

A jogerős ítélet megszületése után a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség perújítási indítványt terjesztett elő Fürst György terhére, többek között arra is hivatkozva, hogy a Fővárosi Főügyészségen az indítvány benyújtásának időpontjában is folyik egy büntetőeljárás Fürsttel szemben. A perújítási indítvány lényege szerint az indítványban rögzített újabb cselekmények (további ingatlaneladások) nem képezték az alapeljárás tárgyát, így

bizonyítottság esetén különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének a megállapítására lehetnek alkalmasak.

Az ugyancsak jogszerűtlenül eladott önkormányzati ingatlanok a vádhatóság szerint a következők: Jókai utca 10., Andrássy út 35., Munkácsy Mihály utca–Podmaniczky utca tömb, Andrássy út 21., Liszt Ferenc tér 7., Anker köz 1–3., Andrássy út 45., valamint Oktogon tér 4. szám alatti épület. Ezen ingatlanok eladása tekintetében Fürst György 2003. május 22. és 2006. március 30. közötti időszakban tett előterjesztést a helyi képviselő-testület előtt.

Az így okozott vagyoni hátrány, illetve a veszélyeztetett érték összesen legalább 1 milliárd 658 millió 194 ezer 845 forint.

A perújítás 2019. január végén megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken Fehér Szabolcs bíró előtt. Majd ezt az eljárást egyesítették célszerűségi okból a Jókai út 10. szám alatti ingatlan miatt indult eljáráshoz, amelyben a Fővárosi Főügyészség 2019. szeptember 13-án emelt vádat 15 személy, köztük Fürst György ellen, részben különösen nagy, részben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt. (Az ingatlaneladás meghiúsult.)

A Jókai út 10. szám alatti ingatlan ügyét már korábban egyesítették célszerűségből ahhoz a büntetőügyhöz, melyben a Fővárosi Főügyészség 2020. február 17-én emelt vádat hűtlen kezelés bűntette miatt tizenhat személly – tizennégy egykori önkormányzati képviselő, köztük Fürst György és két egykori jegyző – ellen.

A vádirat szerint az okozott vagyoni hátrány – vádlottanként differenciáltan – 953 millió és 220 millió forint között állapítható meg.

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlottak a kötelező versenyeztetésre vonatkozó törvényi rendelkezést megsértve, a 2003–2005. közötti években több terézvárosi ingatlant valós forgalmi értéken alul értékesítettek.

Így a három ügyet együtt tárgyalja a Fővárosi Törvényszék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.