Beleszólnának a hallgatók is a modellváltásba

Az egyetemi szenátusokban továbbra is jelentős, legalább húszszázalékos szerepet kér a HÖOK.

Csókás Adrienn
2021. 02. 27. 7:05
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stumpf Istvánnal, a felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztossal egyeztetett a héten a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke. A találkozóról a szervezet lapunkkal közölte: egy sor javaslatot fogalmaztak meg, amelyek mentén az intézmények sikeres működését biztosítottnak látnák a diákok.

– Véleményünk szerint törvényben kell biztosítani, hogy a rektorjelöltet továbbra is a szenátus válassza meg, a kuratórium ne dönthessen erről egyedül – hangsúlyozták, hozzátéve: a szervezeti és működési szabályokat, valamint az egyetem költségvetését sem szabad egyoldalúan elfogadnia a kuratóriumnak. Fontos, hogy továbbra is a szenátus legyen az elsődleges döntéshozó.

A HÖOK szeretné bebiztosítani a diákok szerepét a fő döntéshozatali szervben: kikötnék, hogy a hallgatók 20-25 százalékos szenátusi képviseletét ne lehessen csökkenteni a nem állami egyetemeken sem. Azt is javasolták, legyen egyértelmű, hogy a magyar társadalom milyen módon tud befolyást gyakorolni a kuratóriumok jövőbeli működésére.

– Meglátásunk szerint olyan jogi környezetet kell alkotni, amely biztosítja, hogy az új fenntartó ne kívülálló döntéshozóként jelenjen meg az intézmény életében, hanem annak szerves részeként az egyetem polgáraival közösen dolgozzon együtt – fogalmazott a szervezet, emlékeztetve: Stumpf István egyetértett a HÖOK-kal abban, hogy a fejlesztések közben az intézmények zökkenőmentes működését is biztosítani szükséges, hiszen az egyetemeken folyó magas szintű oktatás és a magyar felsőoktatás fejlődése az ország alapvető érdeke.

Megírtuk,

a modellváltó egyetemek állami fenntartásból vagyonkezelői alapítvány irányítása alá kerülnek, elsősorban a rugalmasabb gazdálkodás érdekében. Az ingyenes férőhelyek megmaradnak,

de az érintett egyetemek kikerülnek az államháztartási rendszerből és saját vagyont kapnak, a fizetéseket pedig nem a közalkalmazotti bértábla alapján számítják, hanem munkaszerződés által, újfajta teljesítményértékelés szerint. Az üzleti világhoz való közelítés a kormánybiztos szerint nagyban javítja majd a magyar egyetemek nemzetközi versenyképességét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.