A TikTokra is készül az egyik titkosszolgálat

Az új, Z és alfa generációk gondolkodásmódját kell megtanulnia a titkosszolgálatoknak. A digitális nemzedékek már nem használják a mobiltelefont, helyette a TikTok vagy az Instagram felületén kommunikálnak, itt lehet őket megszólítani. A szolgálatoknak ezentúl a technológiai változásokra is megfelelő választ kell adniuk.

2021. 04. 10. 8:55
null
(FILES) In this file photograph taken on January 21, 2021, a teenager poses presenting a smartphone with the logo of social network TikTok in Nantes, western France. - A Moscow court on April 6, 2021, has fined TikTok more than USD30,000 for failing to delete posts calling for minors to join unsanctioned protests in support of jailed Kremlin critic Alexei Navalny. The court said on its Telegram channel that the video-sharing platform had been found guilty of failing to remove information that violates Russian law and sentenced to an administrative fine of 2.6 million rubles (USD34,000, 28,000 euros). (Photo by LOIC VENANCE / AFP) Fotó: LOIC VENANCE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly kihívásokat hozott a XXI. század második évtizede a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) számára. A volt Nemzetbiztonsági Hivatal egyik részlegéből 25 évvel ezelőtt kivált NBSZ mindenképpen egyedülálló a titkosszolgálatok között. A titkos adatszerzést folytató szolgálat számára az internetalapú kommunikáció gyökeresen megváltoztatta a nemzetbiztonsági tevékenységet. Az információkommunikációs technológia új kihívások elé állította az NBSZ-t is.

Minderről hazánkban eddig egyedülálló módon a Kibertámadás! podcastban beszélt Szabó Hedvig főigazgató, az ország egyetlen altábornagy hölgye. A podcast apropóját a szolgálat születésnapja, valamint az NBSZ egyik egysége, a polgárok felé nyitó Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) szerepének felerősödése és a 2020-as évek technológiai fejlődése, valamint az azokra adandó válaszok kifejtése adta.

A magyar titkosszolgálatok közül az NKI egyedülálló módon kilépett a közösségi térbe, a Facebookon és az Instagramon is oldalt működtet. A legújabb terv szerint elsősorban a legújabb generációk (az 1995–2009 között született Z és a 2010 után született alfa generáció) által használt TikTokon is tartalmakat tesznek közzé. Ez azt jelenti, hogy a 25 év alattiakat is meg akarják szólítani. Ehhez azonban meg kell tanulni a gondolkodásmódjukat, hiszen ők a digitális világ szülöttei, a mobiltelefont nem használják kommunikációra, hanem a TikTokon, illetve az Instagramon kommunikálnak egymással.

Az altábornagy asszony azonban nemcsak a generációs kérdést nevezte meg a szervezet előtt álló kihívásként. Ugyancsak speciális választ kell adniuk az 5. generációs (5G) mobilhálózatra, ami szupergyors internetet biztosít, ezáltal a gazdasági és technológiai fejlődést is meglódítja majd. Ugyancsak kihívás a szupergyors és szuperteljesítményű kvantumszámítógépek terjedése. Az aktuális kihívást azonban az jelenti, hogy a Covid–19-járvány miatt 2020-ban gyökeresen megváltozott az életünk egy év alatt, négy-öt év fejlődése ment végbe a digitalizáció terén, ám a kibertér biztonsága nem követte ezt a rohamos fejlődést.

Az NBSZ egyébként tipikusan szolgáltató titkosszolgálat, nyolc titkosszolgálatnak, illetve rendvédelmi szervnek biztosítja a leplezett eszközökkel, technológiákkal, módszerekkel megrendelésre megszerzett adatokat. Az ORFK, az ügyészi szervezet, az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és Katonai Biztonsági Szolgálat megrendelésére folytatják a technikai információgyűjtést, a keletkezett adatokat pedig átadják a megrendelőnek, aki elvégzi az elemzést. Az NBSZ leplezett adatgyűjtése lehet olyan, amelyet külső engedélyhez kötnek vagy olyan, amelyhez nem kell ilyen. A célszemély kommunikációjának ellenőrzése kémszoftverrel, IT-technológián keresztül vagy a hírközlési szolgáltatókon keresztül is megtörténhet, ám szigorú szabályok alapján, csak bírói engedéllyel. A megrendelőnek pedig alaposan meg kell indokolnia, hogy miért kéri az adatgyűjtést.

Az NBSZ-en belül külön egység az NKI, az intézet munkatársai „rablók és pandúrok” egyben. A kormányzati incidenskezelő funkció 2013-ban került az NBSZ-hez, a kiberbiztonsági stratégia pedig „a szervezet bibliája”. A kibertérben aktív védelmet folytatnak, és az ellentámadási képességet is kiépítik. Meg tudják szakítani a kiberbűnözők és a kiberhírszerzők támadásait, és ellenintézkedéseket tudnak tenni. – Lőnek, mi visszalövünk – mondják erről az NKI-nál.

Volt példa arra, hogy egy állami vezető fenyegető, zsaroló e-mailt kapott. Az NKI szakembere a helyszínen, a vezető laptopján vizsgálta az incidenst. Megállapította, hogy a fenyegetés melyik netkávézóból, melyik ottani gépről jött. Ezzel az információval aztán a rendőrök lecsaphattak az elkövetőre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.