Már 184 ezer család otthonteremtését és 25 ezer család lakásfelújítását segítette a kormány

A nemzeti kormány által bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) már 184 ezer család otthonhoz jutását segítette, és az idén elindított otthonfelújítási támogatást is már több mint 25 ezer család igényelte. A felújításra folyósított támogatások összege meghaladta a húszmilliárd forintot, ezenfelül 24 milliárd forintos kormányzati kamattámogatású kölcsönt is már igénybe vettek a családok. A kormány célja továbbra is az, hogy fenntartsa és kibővítse az otthonteremtési támogatásokat, hogy a gyermekes családok saját tulajdonú otthonban nevelhessék gyermekeiket.

Forrás: MTI2021. 08. 10. 11:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal kormányzása alatt leépítette az otthonteremtési támogatásokat, megszüntette az állami támogatású hiteleket és kockázatos devizahitelekbe kényszerítette az embereket. A nemzeti kormány nemcsak visszaállította, hanem jelentősen ki is bővítette az  otthonteremtési támogatásokat.
A 2015-ben bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) sikere után a járvány ellenére is folytatódott a családbarát kormányzás, amelynek egyik kiemelt eleme a minden eddiginél több lehetőséget kínáló Otthonteremtési program.
A január 1-jén elindított program részeként az új építésű ingatlanok áfája 27-ről öt százalékra csökkent, ráadásul ezt az áfát is visszaigényelhetik azok, akik csokkal vásárolnak új otthont.

Csökkentek a közjegyzői díjak, továbbá a csokkal vásárolt otthonok esetében az illeték megfizetése alól is mentesülnek a családok. Azok a többgenerációs családok is segítséget kapnak, akik közös fedél alatt, egymást támogatva, de külön lakrészben képzelik el jövőjüket. Ők a tetőtéri lakrész kiépítéséhez kapcsolódó munkálatokra az eddiginél jóval magasabb, az új lakás építése, vásárlása után járó csok összegének megfelelő támogatást igényelhetnek.
A kormány azokra is gondolt, akik nem szeretnének új ingatlanba költözni, hanem meglévő otthonukat újítanák fel. Ezért vezette be az otthonfelújítási támogatást, amelynek keretében az állam a felújítási költségek felét, de legfeljebb hárommillió forintot utólagosan megtérít a családok számára. Ez a támogatási forma a program kezdete óta a legnépszerűbb. Eddig 25 ezer család igényelte ezt a lehetőséget, a folyósított támogatások összege pedig már meghaladta a húszmilliárd forintot.
További segítségként mindazok, akik a felújítás elvégzéséhez nem rendelkeznek kellő mértékű önerővel, igénybe vehetik a kormány által garantált kedvezményes otthonfelújítási kölcsönt is, amelynek keretében legfeljebb hatmillió forint kölcsönt vehetnek fel, maximum tízéves futamidővel és háromszázalékos kamattal; ezt a lehetőséget június végéig ötezer család vette igénybe 24 milliárd forint összegben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.