Hiánypótló eljárás segíti a Lyme-kór elleni küzdelmet

Piacra lépett a legújabb, a magyar Lyme Diagnostics Kft. által fejlesztett innovatív labordiagnosztikai eljárás, a DualDur, amely áttörést hozhat a Lyme-kór diagnosztikájában. A DualDur akár már a csípést követő egy héten belül képes azonosítani a kullancsok által terjesztett Lyme-kór okozóját, statisztikai elemzésekkel és mesterséges intelligenciával pedig annak a szervezetre gyakorolt hatását is megbecsüli.

2021. 09. 28. 17:23
null
Pcs, 2018. prilis 18. Kznsges kullancsokat (Ixodes ricinus) vizsglnak a Pcsi Tudomnyegyetem Szentgothai Jnos kutatkzpont Virolgiai kutatcsoport laborjban Pcsen 2018. prilis 17-n. Az erdkben, a parkokban, de mg a jtsztri fkon is sok a kullancs. MTI Fot: Ski Tams Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult az Európai Bizottság által támogatott DualDur projekt, amelynek eredményeképpen Európa-szerte egyedülálló módszert fejlesztettek ki a Lyme-kórt okozó fertőzés korai diagnosztizálásához – derült a Lyme Diagnostics Kft. sajtótájékoztatóján. 

– A DualDur már a csípést követő néhány napon belül felismeri a kórokozót, mivel ez a módszer a baktériumok kimutatásán alapul,

nem pedig az immunválaszon, amely sok betegben későn vagy egyáltalán nem alakul ki – hangsúlyozta azt Bózsik Béla Pál, az eljárás kifejlesztője. A Lyme Diagnostics Kft. ügyvezetője szerint a DualDur ugyanakkor nemcsak kimutatja a kórokozót, de statisztikai elemzésekkel és mesterséges intelligenciával megbecsüli annak a szervezetre gyakorolt hatását  – azaz hogy tünetes vagy tünetmentes –, így felülmúlja a direkt módszereket is – magyarázta. A mesterségesintelligencia-rendszer a különböző összefüggések betanítása alapján pedig képes arra is, hogy elkülönítse a tünetekkel még nem rendelkező és a Lyme-szakértők által már feltehetőleg kezelésre javasolt eseteket – tette hozzá.

A vizsgálatok alapján továbbá kiderült, hogy 

míg a jelenleg leggyakrabban használt módszerek a fertőzöttek csupán 30-50 százalékát ismerik fel, a 35 év alatt kifejlesztett és tökéletesített DualDur a betegek 96 százalékát tudja azonosítani, 

így a jelenlegi eljárásokat kiegészítve nagy biztonsággal használható fel. 

Hazánkban a Lyme-kór évente tízezer embert érint, Magyarországon minden második-harmadik ember kullancsfertőzött. Amennyiben a betegséget nem ismerik fel a kezdeti szakaszban és hosszabb ideig kezeletlen marad, később szívizomgyulladás, szívritmuszavar, ideggyulladás vagy akár bénulás alakulhat ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.