Minősített emberöléssel gyanúsítják Tureket, letartóztathatják

Hétfőn letartóztathatja a vizsgálóbíró D. Alexet, akit Döcher György 1999-es meggyilkolása kapcsán fogott el pénteken a TEK és az NNI. Az éjszakai életben Turekként ismert D. Alexet születésekor H. Sándorként anyakönyvezték, azonban megváltoztatta a nevét, így akarva tiszta lappal indulni az építőipari vállalkozásával.

2021. 10. 10. 17:34
null
Forrás: Paraméter.sk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken kora este a Nemzeti Nyomozó Iroda központjában kihallgatták és minősített emberöléssel gyanúsították meg D. Alexet, akit Turekként ismertek az éjszakai életben. Az építőipari nagyvállalkozót nem sokkal korábban a Pasaréti téren lévő bisztróban fogta el a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói. 

Hermetikusan zártak

Szemtanúnk szerint a feladat súlyát mutatja, hogy a Pasaréti teret, a Pasaréti utat, a Csévi utat és a Kelemen László utat is pillanatok alatt hermetikusan lezárta a rendőrség legalább harminc személygépkocsival. Ahogy mondani szokás, se ki, se be. A TEK kommandósai, fokozottan figyelve a bisztró többi vendégének és a személyzet épségére, azonnal D. Alexre ugrottak és levitték a földre. Megbilincselték, majd fejére kámzsát húzva kivitték a bisztróból és egy zárt furgonba tuszkolva elszáguldottak vele.

Fotó: Egy autó fedélzeti kamerájának felvétele Turek elfogásáról. Forrás: Esti Újság

D. Alex nem is olyan régen még H. Sándor néven élt, egészen 2019-ig, amikor is hivatalosan nevet változtatott.

H. Sándor hosszú éveken át volt mondhatni rettegett szereplője a magyar és a szlovák éjszakai életnek. Turek néven emlegetik még ma is.

Fotó: Szlovák rendőrség - A fiatal Turek körözési fotója

A Turek (vagyis Török – a szerk.) gúnynevet állítólag maga választotta az 1990-es évek elején, amikor a bűnözői pályafutása elkezdődött és állandó társával és barátjával, a Csontkezűként rettegett Döcher Györggyel volt állandó szereplője a rendőri jelentéseknek.

Pénteken azonban D. Alexet éppen Döcher György meggyilkolásával gyanúsították meg. Úgy tudjuk, D. panaszt tett a gyanúsítás ellen, tagadja, hogy bármit elkövetett volna.

Alapos gyanú?

Az alapos gyanú lényege szerint 1999. február 2-án egy Csallóközből érkezett bérgyilkos D. Alex felbujtására végzett a XV. kerületben, a Szentmihályi út és a Kolozsvár utca sarkán található Palotás kisvendéglőben a börtönből külső „munkán” lévő Csontkezűvel. Az L alaprajzú presszó belső szárnyában lévő hátsó bokszban az asztalnál ült háttal Döcher, mellette arccal a merénylő felé nézve az élettársa, Döcherrel szemben pedig Bolgár Misi, azaz Marinov Dimo Dimitrov, a bolgár fegyverkereskedő. A bérgyilkos egy sorozattal lelőtte Csontkezűt, levéve az ujját az elsütőbillentyűn átemelte a kalasnyikovot Döcher feleségén, majd agyonlőtte Bolgár Misit is. Ezután hidegvérrel kisétált a presszóból. Az egésznek szemtanúja volt két szabadnapos katonai elhárítótiszt is.

Fotó: Elszállítják Döcher holttestét - MTI

Bűnbánó maffiózó vallhatott

Kérdés, hogy ki vallhatott most Turekre, amiért alapos gyanút tudtak megfogalmazni vele szemben, korábban ugyanis még a Döcher–Dimitrov gyilkosság nyomozását is abba kellett hagyniuk a rendőröknek, miután nem volt kapaszkodó számukra sem a tettes, sem a megbízó vagy a felbujtó személyéről. A felvidéki magyar nyelvű hírportál így írt az általuk még H. Sándorként emlegetett Turek budapesti elfogásának híréről: „Egyes sajtóinformációk szerint elfogása a szlovák hatóságok kérésére történt. Ez sem volna meglepő, hiszen Turek neve felmerült az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság kapcsán is. (A Pápay-klán tíz tagját nem sokkal Döcher meggyilkolása után lőtték szó szerint szitává a dunaszerdahelyi Fontana bárban. Állítólag közük volt Döcher kivégzéséhez, Turek pedig Pápayék ellensége, Sátor Lajos és klánja „üzletfele” volt ekkor – a szerző.) A több mint két évtizeddel ezelőtti nyilvános leszámolás gyanúsítottjai közül már csak hárman vannak életben. […] Egyikük H. Sándor, akit rendőrségi és alvilági körökben is a merénylők egyikeként emlegetnek – bár igaz, hogy ezt hivatalos eljárásban sosem sikerült rábizonyítani. 

Mivel a dunaszerdahelyi maffia (a Sátor-klán – a szerző) egykori, még életben lévő tagjai az utóbbi években számos régi bűnüggyel kapcsolatban tettek beismerő vallomást, akár az is elképzelhető, hogy az ő együttműködésük járult hozzá ahhoz, hogy H. Sándort őrizetbe vegye a magyar rendőrség.

Ebben az esetben az is megtörténhet, hogy egy olyan bűncselekmény részletei látnak napvilágot, amely eddig nem volt a nyilvánosság fókuszában.

A nyomozási bíró várhatóan hétfőn dönt D. Alex letartóztatásáról; úgy tudjuk, az ügyészség szökés, elrejtőzés, illetve tanúk befolyásolásának, a nyomozás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta letartóztatását.

Döcher, Haris és az ügyek

Döcher neve az 1992-es első maffiaperben vált ismertté – mások mellett – a később lelőtt Prisztás Józseffel, valamint gyermekkori barátjával, a Turekként ismert, akkori nevén Haris Sándorral együtt. A „váci hetek” néven futó büntetőügyben zsarolásért, önbíráskodásért és más erőszakos bűncselekményekért jártak el Döcher és Haris mellett a néhai Prisztás József, valamint Tasnádi Péter ellen is. Csontkezűt és Tureket aztán több gyilkossággal is összefüggésbe hozták. Így a pénzváltó Zaharovics Zoltán 1991-es brutális meggyilkolásával is, de mivel a bűntettet nem tudták rájuk bizonyítani, végül 1996-ban jogerősen felmentették őket. Ugyancsak meggyanúsították a párost Csontkezű barátnője, Harasztia Teodóra 1991-es meggyilkolásával, ám 1993-ban az ügyészség megszüntette az eljárást, mert a rendőrségnek csak közvetett bizonyítékai voltak. A legfrissebb hírek szerint nem zárható ki, hogy az ügyet ismét előveszi a rendőrség.

Csontkezű halála után Turek Szlovákiába tette át érdekeltségeit, ahol több tanúvallomás is született arról, hogy az egyik csallóközi maffia vezetőjével, Sátor Lajossal állt baráti és üzlet viszonyban. Tureket többször is letartóztatták Szlovákiában. Gyanúba került az 1999. március 25-i, dunaszerdahelyi Fontana bárban történt mészárlás kapcsán is, amikor a Sátor Lajos-féle maffia ősellenségét, Pápay Tibort és kilenc emberét lőtte agyon három géppisztolyos támadó. A Sátor-klán túlélő tagjait a közelmúltban ítélték Szlovákiában súlyos fegyházbüntetésre. A vádalkut kötő Horváth Lehel, aki később Sátor Lajost saját kezűleg lőtte agyon, azt vallotta a nyomozóknak, hogy a Fontanában Turek, Sátor társa is ott volt. Turek neve legutóbb a Sátor-klán és a Pápay-klán véres háborúját rendőrségi és bírósági információk alapján bemutató, az Elásott igazság című, Barak Dávid újságíró jegyezte könyvben bukkant fel, mint aki a mészárlásban érintett lehetett. Tímár Tibor, Turek szlovákiai ügyvédje szerint a dunaszerdahelyi ügy mellett védence, Alex Haris még három ügynek volt gyanúsítottja. Egy zsarolási ügyben felmentették. Harist 2011-ben Jozef Roháccsal elcserélve adták ki Szlovákiának, akkor drogtermesztés volt a vád, ám az ügyben jogerősen felmentették, és 2015-ben hazatérhetett. Tímár ügyvéd szerint a dunaszerdahelyi ügyben egyáltalán nincs bizonyítéka a szlovák rendőrségnek Haris ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.