Nem a dokumentumok, az élmények kiállítása

A Magyar Zene Háza állandó kiállítása nem a tárgyak és dokumentumok, hanem az élmények tárlata lesz – hangsúlyozta lapunknak Batta András. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a Magyar Zene Háza állandó kiállítása az egész intézmény szellemi bázisát jelenti, ahol az európai és a magyar zenetörténet ezer négyzetméteren elevenedik meg. A magyar zenei élet hiánypótló, számos nemzetközi építészeti díjjal is büszkélkedő intézménye az év végéig elkészül és a jövő év elején nyílik meg a nagyközönség számára.

2021. 11. 22. 6:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben címet viselő állandó kiállítás a zenetörténet hét nagy fordulópontja köré épül, amelynek gondosan megtervezett dramaturgiája, útvonala van – ismertette a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy az intézmény szellemi bázisát jelentő tárlat kialakítása már az utolsó szakaszába lépett. 

Batta András az állandó kiállítás tartalmát bemutatva elmondta: a zenetörténeti kalandozás az ősember mágikus cselekményeitől, vagyis a zene születésének pillanatától indul, ami után számos izgalmas installáció által a magyar népzene kap teret.

Az első fordulópont az írott zene megjelenése, ezt követi a többszólamúság, majd jön az újabb fordulat, az opera műfajának megszületése.

A látogatók bekopogtathatnak a legnagyobb mesterekhez, Haydnhoz, Bachhoz és Mozarthoz, illetve a zenetörténet szempontjából fontos, XVIII–XIX. századi európai városok is megelevenednek. Az állandó tárlat továbbá kiemelten mutatja be a magyar nemzeti opera létrejöttét, az opera komplex világát, valamint Liszt Ferenc „életútjait” is. Ezután átlépünk a XX. századba, amelynek zenetörténete elképzelhetetlen Bartók Béla és Kodály Zoltán nélkül. Emellett ez a korszak a zenei kísérletek és újító törekvések ideje is, Mahlertől Debussyn át a mai komponistákig, és ide tartozik a technológia fejlődése, a fonográftól a legmodernebb hanghordozókig és az elektromos hangszerekig, amelyek végigkísérik a mindent elsöprő populáris zenei stílusok térhódítását. A tárlat végére a saját korunkig jutunk el, amikor rengetegféle zene, zörej vesz körül bennünket – részletezte az intézmény igazgatója. 

Batta András arra is kitért, hogy a kiállítást interaktív módon, téralapú fejhallgatók segítségével járhatják végig a látogatók, ahol az elmúlt két évezredből csaknem háromszáz rövid zenei részletet hallgathatnak meg.

Ezenfelül az audiovizuális élményekhez egy úgynevezett kreatív hangtér is társul, ahol a látogatók nemcsak hagyományos hangszereket, hanem egyebek mellett gesztusvezérelt robotzenekart vagy hanggolyópályát próbálhatnak ki, így azok is zenélhetnek, akiknek nincs hangszeres tapasztalatuk. 

A Magyar Zene Háza állandó kiállítása tehát nem a tárgyak és dokumentumok, hanem az élmények tárlata lesz, ami akkor is erős impressziókkal gazdagítja a látogatókat, ha azok egyszerűen csak végigsétálnak az ezer négyzetméteres területen

– rögzítette az igazgató.

Borítókép: Az új intézmény jövő év elején nyitja meg a kapuit (Fotó: Liget Budapest Projekt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.