Örökségvédelem és szellemi újjászületés

Több tucat állami tulajdonú, jelenleg még romos állapotú műemlék újult, illetve újul meg a Nemzeti kastélyprogram első ütemben, összesen hatvanmilliárd forintból.

2022. 03. 30. 13:03
Forrás: Nemzeti Kastélyprogram
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Mintegy harminc műemlék újul és újult meg a 2016-ban indult Nemzeti kastély- és Nemzeti várprogram első ütemében, mintegy hatvanmilliárd forintból. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) közreműködésével a magyar kormány az állami vagyon részét képező kiemelkedő értékű kastélyok és várak megőrzését, bemutatását és turisztikai célú fejlesztését stratégiai fontosságú kérdésként kezeli, kiemelkedő társadalompolitikai jelentőséggel. Virág Zsolt, a kastélyprogram miniszteri biztosa lapunknak úgy fogalmazott, a program az ország egész területét lefedi, művészettörténeti szempontból a legszínvonalasabb épületek szerepelnek benne, nemzetközi szintre emelve a kastély- és várláncot, amely a magyar épített örökség egyik legfontosabb megjelenítője lesz.

Szellemi újjászületés

– A program célja, hogy a műemlék-helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy egységes, Európában is unikális, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg, amely valóban érdekli a látogatókat. Egy-egy vár vagy kastély szinte mindig az adott település egyik jelképe, szimbolikus értékű helyszín, különleges helyet foglal el a köztudatban, ezért fontos a helyi identitás erősítése – hangsúlyozta Virág Zsolt, hozzátéve, a várak, kastélyok a fejlesztési koncepció alapján egyre inkább közösségi térként is szolgálnak, ha a vendég jól érzi magát bennük, jelentősen több időt tölt el, és ez növeli a bevételt, amelyekből a műemlékek fenntarthatók. – Fontos tehát az épületek szellemi újjászületése is: fizikai rehabilitációjuk mellett a szellemi rehabilitációjuk is megvalósul. A várak, majd a kastélyok évszázadokon keresztül a magyar és az európai kultúra fellegvárai voltak, most a 21. századi igényeknek megfelelően újraértelmezett formában kapják vissza ezt a szerepüket, jól illeszkedve az épületek műemléki adottságaihoz – emelte ki a miniszteri biztos. Mint fogalmazott, olyan közösségi és kulturális tereket alakítanak ki, amelyek különböző művészeti ágakat felölelő programokat kínálnak a látogatóknak. 

Turisztikai siker

Virág Zsolt elmondta, a már átadott és üzemelő kastélyok, várak, kúriák az érintett településeket illetően, valamint a turizmust tekintve is jelentős pozitív változásokat eredményeztek. – A turistaforgalom többszörösére nőtt a fejlesztéssel érintett településeken, a vendégéjszakák száma is jelentősen emelkedett, új munkahelyek jöttek létre, és a munkahelyek megtartó ereje is növekedett – sorolta. Kastélyok, várok felújításának sikere és hatása magáért beszél. A 2021. május végén átadott Szögliget Szádvár a bakancsos turizmus fellegvárává vált, több tízezer turista kereste fel a helyet az elmúlt években. Hasonlóan népszerű helyszín a tatai Esterházy-kastély, mely alig egy év alatt 61 ezer látogatott fogadott. A kiemelten népszerű helyszínek között van a nádasdladányi Nádasdy-kastély, illetve a füzérradványi Károlyi-kastély is, mely egyébként nem egészen fél év alatt 23 ezres látogatószámot produkált.Virág Zsolt kiemelte még Majkot és Szabadkígyóst is, utóbbit egy hete adták át.

 

 

A Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogramban résztvevő műemlékek nemcsak a régi pompájukat nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, legyen szó látogatóközpontról, múzeumól, hiteles, modern, élményalapú kiállításokról, kávézókról, rendezvénytermekről, konferenciatermekről, céges és magánrendezvények, filmforgatási helyszín lehetőségéről. – A kastélyokban kialakított kávézók is hozzák a várt eredményeket, volt olyan helyszínünk, amelynek a kávézója önmagában nyolcmillió forintos árbevételt ért el egy nyári hónapban. A kávézókban a kávéspecialitások mellett kiváló minőségű, egyedi sütemények, pékáruk is elérhetőek. A nádasdladányi Nádasdy-kastély kávézójában kínált Nádasdy-szelet Simon Mária kastélybeli szakácsnő 1930-as évekbeli szakácskönyvében található recept alapján készült, és nagy kedvenc a látogatók körében. A tatai Esterházy-kastély kávézójában kapható Esterházy-tortát a tatai Platán étterem Michelin-csillagos séfje, Pesti István készítette el. Bajnán Ördöglovas-szelet, Sümegen püspökkenyér, Majkon remete szelet, Szabadkígyóson Wenckheim-torta, Füzérradványban pedig a kastély ugró szarvasos logójával díszített sütemény kapható – sorolta a különlegességeket Virág Zsolt, jelezve, ezeket a desszerteket természetesen csak az adott helyszínen lehet megkóstolni.

Elnyert díjak

A miniszteri biztos kiemelte, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogramban a NÖF Nkft. koordinálásában fejlesztett épületek számos díjat nyertek el mind a műemléki, az építész és a turisztikai szakma, mind a nagyközönség részéről. – A szögligeti Szádvár például a legrangosabb magyarországi műemléki szakmai díjat, az ICOMOS-díjat nyerte el, Magyarország leglátogatottabb építészeti portáljának, az Építészfórumnak a közönségszavazatai alapján pedig Média Építészeti Díjat kapott az épített környezet kategóriában – sorolta Virág Zsolt, kiemelve, a bajnai Sándor–Metternich-kastély is ICOMOS-díjat kapott 2021-ben, a tatai Esterházy-kastély Építőipari Nívódíjban és Business Excellence-díjban részesült a legjobb új piaci szereplő – rendezvényhelyszín kategóriában.

 

Borítókép: Füzérradványi Károlyi-kastély (Fotó: Nemzeti kastélyprogram)



 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.