Kövér László: Magyarország emelkedő pályán van és tekintélyt sugároz

A régi-új házelnök emlékeztetett, hogy harminckét éve alakult meg a rendszerváltás utáni első, szabadon választott Országgyűlés.

Magyar Nemzet
2022. 05. 02. 15:11
KÖVÉR László; ÁDER János; KOSZTICSÁK Szilárd
Budapest, 2022. május 2. Kövér László megválasztott házelnök fogadja Áder János köztársasági elnök gratulációját az Országgyûlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. Az egyedüli jelöltre érvényes szavazatot 183 képviselõ adott le, közülük 170-en igennel, 13-an nemmel szavaztak. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László, újonnan megválasztott házelnök a megválasztása után átvette Turi-Kovács Béla korjegyzőtől az ülés vezetését. A régi-új házelnök emlékeztetett, hogy 1990-ben ugyancsak május 2-án alakult meg az első szabadon választott Országgyűlés, aminek a 30. évfordulóját a koronavírus- járvány miatt nem lehetett méltóképpen megünnepelni.

– Heten vannak itt, akik harminckét évvel ezelőtt is esküt tettek – emlékeztetett Kövér, aki megjegyezte, hogy ma sokkal jobbak az életkilátások, mint harminckét éve.

– Magyarország emelkedő pályán van és tekintélyt sugároz 

– húzta alá. Továbbá Kövér szót ejtett arról, hogy a gazdasági nehézségek, valamint a migráció és a háború miatt a veszélyek korát éljük.

– Erőnk és képességeink minden eddigieknél nagyobb mértékű latba vetése, minden eddiginél nagyobb fegyelem mellett állhatunk csak helyt a készülő viharban

– mondta a házelnök.

– Ideje lenne, hogy aki nem akar segíteni, az legalább ne ártson – tette hozzá. Kövér rögzítette, hogy méltányosan fogja gyakorolni a tevékenységét.

Kövér László közölte, hogy a választópolgárok döntő többségének elvárásait is megfogalmazza, ha azt mondja, hogy ideje lenne a történelmi helyzetre tekintettel mindenki szeme előtt annak lebegni, hogy hol és hogyan tudják segíteni a közösség erőfeszítéseit. Hangsúlyozta, hogy a kampány zajából kihallatszott egy gondolat, amely akár kiindulópontja is lehet annak, amely nélkül nem működhetnek egészségesen a demokráciák, ez így hangzik:

A hatalom a népé.

Ezután a házelnök elrendelte a háznagy személyéről döntő szavazást. Kövér a pozícióra Mátrai Mártát javasolta.

Borítókép: Kövér László megválasztott házelnök fogadja Áder János köztársasági elnök gratulációját az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. Az egyedüli jelöltre érvényes szavazatot 183 képviselő adott le, közülük 170-en igennel, 13-an nemmel szavaztak. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.