Már három halottja van a migránsok tömegszerencsétlenségének

Az egyre agresszívebb embercsempészek újabb tömegszerencsétlenséget okoztak. Ezúttal három illegális migráns meghalt, tízen súlyosan megsérültek Bócsánál, amikor egy grúz embercsempész menekülni akart velük a rendőrök elől és karambolozott. Közben egyre több ukrán állampolgárságú embercsempészt fognak el a magyar és az ukrán hatóságok.

2022. 08. 05. 17:05
null
Illegális bevándorlás - Két halott, kilenc sérült egy közúti balesetben Bócsánál Fotó: Donka Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az embercsempészek egyre többen vannak és egyre agresszívebbek, ezért van szükség határvadászokra – szögezte le Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Ugyancsak ő közölte korábban, hogy idén már több mint 900 embercsempész ellen indult hazánkban büntetőeljárás, valamint hogy a rabok tíz százaléka embercsempészet miatt van a büntetés-végrehajtási intézetekben. A szegedi Csillagbörtönben ez az arány húsz százalék.

A szervezett bűnözők erőszakosságát az is jellemzi, hogy Bócsánál újabb tömegszerencsétlenséget okozott egy illegális migránsokkal az autójában menekülő grúz embercsempész. Pénteken hajnalban az autójába zsúfolt 14 – magukat szírnek mondó – migránssal tört ki a grúz sofőr az őt megállítani akaró magyar rendőrök közül, majd egy útkereszteződésben nem adott elsőbbséget az érkező járműnek, összeütköztek és mindkét jármű felborult. Az embercsempész autója kigyulladt, két migráns bennégett, egy harmadik a kórházba szállítás után halt meg, tízen súlyosan megsérültek. A grúz férfit embercsempészet mellett halálos tömegkatasztrófa okozása miatt is felelősségre vonják. 

Az embercsempészek szinte minden esetben rendkívül agresszíven, támadólag lépnek fel  a rendőrökkel szemben. Semmi sem számít nekik, akár életek árán is el akarják kerülni az elfogásukat. Nincs olyan hónap, hogy ne okozzanak halálos balesetet. Például júliusban Győr közelében halt meg egy migráns, amikor az ellenőrzéskor szintén kitörő embercsempész autója kisodródott és fának ütközött. 

Tavaly decemberben pedig Mórahalomban hét migráns életét követelte, négyen megsérültek, amikor egy szerb embercsempész autójával egy házfalnak csapódott.

Előfordul, hogy a csempészek autójukkal éppen a rendőröket veszik célba. A minap emeltek vádat egy román embercsempész ellen, aki 2021. szeptember 7-én éjszaka, az M3-as autópályán, Budapest irányába közlekedő tehergépkocsi rakterében 14, illegálisan hazánkban lévő külföldi személyt szállított. A rendőrök egy pihenőhely szervizútjára terelték az ellenőrizendő járművet, ám a sofőr hátramenetbe kapcsolt és nekihajtott a rendőrök autójának, majd a volán mellől kiugorva el akart menekülni.

A csempészt idén február 9-én jogerősen két év három hónap börtönbüntetésre, valamint négy év hat hónap kiutasításra ítélték, most pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt emeltek ellene vádat, újabb börtönéveket kérve rá.

Az embercsempészet Budapesten is előfordul. Budán, az egyik titkosszolgálati objektum közelében, a Hárshegy lábánál, az erdőben vettek őrizetbe a II. kerületi rendőrök 23 illegális migránst.

Időközben feltűnően megszaporodott a hazánk területén elfogott ukrán állampolgárságú embercsempészek száma.

Legutóbb a magyar mélységi felderítésnek köszönhetően a magyar–osztrák határ közelében, Vasalja térségében állítottak meg egy ukrán forgalmi rendszámú gépkocsit, amelyet egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. A gépkocsiban a sofőrön kívül 17, magát szír állampolgárnak mondó személy utazott. Az embercsempész ellen büntetőeljárás indult, a migránsokat visszakísérték a műszaki határzárhoz.

A háború kezdete óta a kárpátaljai térségben is megélénkült az embercsempész-tevékenység. Az ukrán határőrök is szinte naponta fognak el embercsempészeket, illetve őket segítő bűnözőket. A Kárpáti Igaz Szó egy negyvenéves harkivi férfi elleni vádemelésről adott hírt. A vád szerint a férfi húszezer dollárért állított ki hadköteles férfiaknak hamis orvosi igazolásokat, amiknek segítségével elhagyhatták az országot, elkerülve ezzel a katonai behívást. Letartóztatásakor a nyomozók a férfi Mercedesében talált pénzösszeget bizonyítékként lefoglalták. A kárpátaljai embercsempészek egyébként előszeretettel használják a már bejáratott cigarettacsempész-útvonalakat mind hazánk, mind Erdély irányába.

Borítókép: Bócsánál kiégett az embercsempész autója (Fotó: MTI/Donka Ferenc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.