Nacsa Lőrinc: Sikeres lehet a kereszténydemokrácia

A konzervatív kereszténydemokrácia sikerei a gazdaságban, a kultúrában és a politikában is láthatók.

Magyar Nemzet
2022. 09. 20. 18:36
NACSA Lõrinc
Budapest, 2021. április 9. Nacsa Lõrinc, a KDNP vezérszónoka felszólal az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 9-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sikereket érhet el a konzervatív kereszténydemokrácia, amit Lengyelország és Magyarország mutatott meg – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője egy lengyel rádióinterjúban. A KDNP politikusa úgy vélte, 

a brüsszeli bürokraták be akarják bizonyítani, hogy csak a liberális demokrácia lehet sikeres. Ennek ellenére Lengyelország és Magyarország megmutatta, hogy a konzervatív kereszténydemokrácia is gazdasági, kulturális és politikai sikereket érhet el, valamint „az EU jövője Közép-Európában van”

– mondta a frakciószóvivő. A lengyelországi és magyarországi jogállamisági helyzetről szólva Nacsa megállapította: a demokrácia mindkét országban „ténylegesen jó formában van”.

A regionális együttműködéssel kapcsolatban a kereszténydemokrata politikus megállapította, hogy a visegrádi csoport erős. Ezt azzal támasztotta alá, hogy szerinte a V4 országai között 

több dologban van megértés, mint az uniós színtéren például köztünk és Németország, Franciaország, Belgium vagy Svédország között.

A V4-találkozókon tíz tárgyalt ügyből hétben megegyezés születhet – tette hozzá. 

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Nacsa a diplomáciai rendezés fontosságát hangsúlyozta. Kifejtette, hogy 

a konfliktus megoldása először a fegyverszünet, majd a békemegállapodás.

Kiemelte, Ukrajna esetében Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segítségnyújtási akciója zajlik, valamint felhívta a figyelmet az Ukrajna területi egysége és szuverenitása melletti magyar kiállásra is. Azzal összefüggésben, hogy a magyar–lengyel kapcsolatok visszatérhetnek-e az ukrajnai háború előtti szintre, Nacsa kijelentette, 

A történelem folyamán képesek voltunk arra, hogy szövetségesek, barátok legyünk, sőt volt közös királyunk is,

ezért 

a magyar–lengyel barátság a DNS-ünkbe vésődött.

Végül reményét fejezte ki, hogy javítani tudunk azon, ami megoszt minket és újból együtt képezhetjük azt az erőt, amely jobb Európát épít, és jobb hellyé alakítja át Közép-Európát is.

Borítókép: Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka felszólal az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 9-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.