Halálra késelte, majd felgyújtotta idős jótevőjét S. Ferenc a Hős utcában

Nyereségvágyból, idős, védekezésre képtelen ember meggyilkolása és kirablása miatt – bizonyítottság esetén – életfogytiglani fegyház vár a 48 éves S. Ferencre, aki hétfőről keddre virradó éjszaka halálra szurkálta korábbi jótevőjét, egy 67 éves asszonyt Budapesten, a Hős utca egyik lakásában. A gyilkos beismerte tettét, mint ahogy azt is, élettársával, a 36 éves M. Renátával másnap reggel visszamentek, kifosztották a lakást, majd felgyújtották azt.

2022. 10. 20. 14:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BRFK életvédelmi nyomozói 11 órával a 67 éves áldozat megtalálása után elfogták gyilkosát és annak bűntársát, S. Ferencet és M. Renátát. Gál Sándor alezredes, a főkapitányság életvédelmi osztályának vezetője sajtótájékoztatón beszélt minderről ma Budapesten.

Október 18-án reggel 9 órakor érkezett a tűzoltóságra a bejelentés, hogy a VIII. kerületi Hős utca egyik második emeleti lakásában tűz van. Néhány perccel korábban a postás csöngetett az idős asszony lakta lakás ajtaján, mert levelet hozott, ám senki sem nyitott ajtót. Az ajtó alatt és az ablakkeret mellett füst gomolygott ki. A postás becsöngetett a szomszédhoz, aki berúgta az idős asszony lakásának az ajtaját, miközben hívták a tűzoltókat is.

 

Odabent már kialudt a tűz lángja, három helyen parázslott még, ami a füstöt okozta. A 35 négyzetméteres lakás belső helyiségében, az ágyon megtalálták a lakó holttestét.

A tűzoltók három különálló tűzfészket találtak a Hős utcai lakásban (Forrás: Katasztrófavédelem)

A tűzoltóknak feltűnt, hogy három, különböző helyen lobbantak fel a lángok, három tűzfészek volt, amit az időközben kiérkező helyszíni szemlét végző rendőrök is megerősítettek.

A párhuzamosan megkezdett tanúfelkutatás, adatgyűjtés során rokonoktól megtudták a nyomozók, hogy a néninek nagyobb összegű spórolt pénze volt. A helyszínelők 36 különböző bizonyítékot rögzítettek, egyebek mellett DNS-anyagmintákat is. A rendőrorvos már a helyszínen megállapította, hogy az áldozatot nagy valószínűséggel megölték. 

A soron kívüli boncorvosi vizsgálat meg is állapította: az asszony bal mellkasát három szúrás érte, és a szívburkot ért szúrás miatt kivérzéses sokk okozta a halálát. 

Azt is megállapították, a gyilkos jobb kezes, aki már a holttestet próbálta meg felgyújtani. A gyilkosság eszköze egy kés volt. Az orvos azt is megállapította, hogy az áldozat tarkóján vérömleny és törés található. A halál beállta hétfő késő este és kedd hajnal közé tehető.

Gál Sándor alezredes a sajtótájékoztatón az elfogásról készült videót nézi (Forrás: BRFK)

Az adatgyűjtés során megállapították, az asszony 1989 óta egyedül élt a garzonban. Nem dohányzott. Mélyen vallásos volt, aki rendszeresen segített a rászorultakon. Volt két mobiltelefonja (a helyszínelők csak az egyiket találták meg), és néhány százezer forintja készpénzben saját temetésére félretéve. Egy hónapja egy férfi százezer forintot kért tőle kölcsön, majd másnap egy nő kétszázezer forintot ugyancsak kölcsön. Ők együtt, a közelben laknak. A nyomozók szemtanúkat is találtak, akik hétfőn látták a férfit és a nőt az áldozat lépcsőházában. 

A nyomozók azonosították a 48 éves S. Ferencet és 36 éves élettársát, M. Renátát. A férfiról időközben az is kiderült, hogy az idős nőnek további 100-150 ezer forinttal tartozott, a tartozásokat sem ő, sem az élettárs nem adta meg.

A párt 11 órával a holttest megtalálása után a VII. kerületi Bethlen Gábor utca egyik lakásában elfogták a nyomozók. Előállították a rendőrségre, majd külön-külön kihallgatták őket. 

S. Ferenc mindent beismert. 

Elmondta, hétfőn összeveszett élettársával a pénzen, pontosabban annak hiányán. Elment otthonról azzal az elhatározással, hogy régi jótevőjétől kér pénzt a Hős utcában. Az épületben az egyik lakatlan lakásban találta meg a későbbi gyilkos kést, amit magához vett, majd a csak kilincsre zárt ajtót kinyitva belopódzott az idős asszonyhoz, aki a hálófülkéből jött elő azzal, hogy „te meg mit keresel itt?”.  S. betolta őt a hálófülkébe, miközben háromszor – ahogy ő mondta – „hason” szúrta, majd az ágyra fektette az összecsukló áldozatát, akinek a fejére húzta a paplant. Ezután átkutatta a lakást, majd a megtalált 430 ezer forinttal és egy mobiltelefonnal távozott, kulcsra zárva a lakást. A kést bedobta egy használaton kívüli lakásba.

Hazament, a zsákmányból vásárolt ételeket, italokat elfogyasztotta az élettársával, aki keményen leszúrta, hogy a mobilt miért hozta el. El is vette a férfitól, összetörte azt és a darabokat eldobálta.

Kedden kora reggel visszamentek a Hős utcába, ahol ismét átkutatták a lakást, M. Renáta talált is 60 ezer forintot, amit eltett. S. Ferenc közben öngyújtó benzinnel lelocsolta a holttestre terített paplant, a pénz tárolására szolgáló szekrényfiókot és egy pulóvert, amit az ágyra dobott, majd meggyújtotta azokat. Távozáskor kulcsra zárták az ajtót, a kulcsot eldobták.

A nő részben beismerő vallomást tett. A nyomozók megtalálták és lefoglalták az elkövetéshez használt kést, az eltulajdonított, összetört mobiltelefont és a pénz egy részét. A párt őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. 

Bizonyítottság esetén S. Ferenc nyereségvágyból, idős kora miatt védekezésében korlátozott személy meggyilkolása miatt akár életfogytiglani fegyházat is kaphat, míg M. Renáta bűnpártolás és kifosztás miatt 20 évet.

Borítókép: S. Ferenc a BRFK folyosóján (Fotó: BRFK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.