Pártelhagyó és -váltó baloldali ellenzékiek

Egyelőre nem csatlakozik más párthoz a Magyar Szocialista Pártot (MSZP) nemrég elhagyó Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. A Bajnai-kormány 2010-es bukása óta fogyatkozó szegfűs párt sok prominense már a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizál, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára nevéhez köthető formáció bekebelezi azt a pártot, ahonnan ők maguk is indultak. Ez már csak azért is így lehet, mert a DK-ból az MSZP-be még nemigen igazolt át politikus.

2022. 10. 09. 16:14
UJHELYI István;
Budapest, 2019. augusztus 7. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője beszél a Komjáthi Imrével, az MSZP alelnökével közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. augusztus 7-én. A tájékoztatón bejelentették, hogy az MSZP a magyar Suzuki-gyárban dolgozók érdekeinek védelme ügyében levéllel fordult a cégcsoport japán vezetőjéhez, valamint törvénymódosítást kezdeményez az Országgyűlésben. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szervezkedik Ujhelyi István európai parlamenti (EP-) képviselő, aki nemrég hagyta el az őt az EP-be delegáló Magyar Szocialista Pártot (MSZP). Kijelentette, hogy „elhervadt a szegfű”, ezért meg kellene reformálni a Kunhalmi Ágnes női társelnök vezette pártot, melynek férfi társelnöki pozíciójára bejelentkezett, de végül visszalépett a jelöltségtől, majd távozott a zuhanó népszerűségű, bukott baloldali ellenzéki alakulatból.

MELLÁR Tamás; UJHELYI István
Az elnöki poszt helyett a partvonalon kívülre került Ujhelyi István (Fotó:MTI/Sóki Tamás)

Ujhelyi jövője és múltja

Felmerült, hogy Ujhelyi a Demokratikus Koalícióban (DK) folytatja, ám ezt a baloldali pártokat belülről jól ismerők nem tartják valószínűnek, mert állításuk szerint a közte és Gyurcsány feleségének, az árnyékkormányt vezető Dobrev Klárának pártja közti viszony nem túlságosan harmonikus. Mint ismert, az EP-képviselő Esély Körök néven hozott létre egy magát szociáldemokratának valló mozgalmat, amit később akár párttá is alakíthat, bár úgy tűnik, hogy a fő hangsúlyt az EU-parlamenti munkára helyezi annak ellenére, hogy az MSZP mandátumának visszaadását és teljes tartozásának rendezését követelte tőle. 

Ennek oka lehet, hogy Brüsszel már több száz millió forintot is utalhatott a számlájára az elmúlt évek során, sőt az uniós képviselőkre vonatkozó szabályozásnak köszönhetően még tíz hónapig az EP-mandátum lejárta után is szép összeg fogja ütni a markát. 

Talán ez lehetett a magyarázata annak, hogy néhány hete népszavazás kezdeményezésébe fogott az uniós tagság megerősítéséről, majd egy nap múlva mégis úgy döntött, ez fiókban marad, hivatkozva a Jobbik által benyújtott hasonló tematikájú referendumkezdeményezésre. Kell is a pénz a baloldali politikusnak, mivel 

második felesége nevén futnak egy feltehetően sok száz millió forint értékű, nagy méretű, többszintes ház építési munkálatai Magyarország harmadik leggazdagabbnak számító településén, Nagykovácsiban. 

A tágas lakra már csak azért is szükség lesz, mert Ujhelyi Istvánnak hat gyermeke van, akik közül négyen a képviselő első feleségével, Péntek Évával kötött házasságából születtek. 

A Deutsch Tamás elleni Tranzit-vitában látványos vereséget szenvedő szocialista politikus jelenére azonban rávetülnek a múlt árnyai. Ujhelyi érintett volt az annak idején nagy port felvert Zuschlag-perben is. Emlékezetes, hogy 

Ujhelyi a szocialistákhoz köthető Fiatal Baloldal elnöki pozícióját töltötte be, amikor Zuschlag János elnökhelyettes korrupciós tevékenységet követett el, ami miatt börtönbüntetésre ítélték a holokauszt áldozatain is viccelődő Zuschlagot. 

Ujhelyit ugyan csak tanúként hallgatták meg az ügyben, de egy másik tanú a baloldali szervezet elnöke ellen vallott azt állítva, hogy Ujhelyi István tudhatott Zuschlag ügyeiről.

Lendvai Ildikó nem tud elszakadni

Ujhelyi annak a jelentős számú volt szocialista nagyágyúnak, illetve kevésbé ismert politikusnak a példáját követte, akik a párt történelmi, 2010-es bukása után és azóta tartó lejtmenete alatt hagyták el a süllyedő baloldali hajót. Ezek közül talán a legemlékezetesebb az MSZP volt elnöke, Lendvai Ildikó, aki pártelnökké válását utólag úgy minősítette: 

valószínűleg nagy hülye voltam, hogy elvállaltam.

Feledhetetlen mondatai közé tartozott, amikor a 2002-es választási kampányban kijelentette, hogy „nem lesz gázáremelés”, melyet a baloldali kormányok alatt több mint tíz alkalommal követett gázáremelés. 

Lendvai Ildikó fiatalon mint Aczél György jobbkeze tevékenykedett egyes beszámolók szerint, ezért a pártállami időkben cenzúrázással is vádolták, melyet egy Mandinernek adott interjúban tagadott. Elmondta azt is múltjával kapcsolatban, hogy Marx eredeti szövegei „felvillanyozóak voltak” számára fiatalon. 

 LENDVAI Ildikó
Hiába is próbálkozna, a múltat még Lendvai Ildikó sem tudja eltörölni (Fotó: Kovács Attila)

Bár jelenleg az aktív pártpolitikában állítása szerint nem vesz részt, a baloldali ellenzék napilapjában, a Népszavában rendszeresen publikál, emellett Facebook-oldalán is gyakran ironikusnak szánt bejegyzésekkel ekézi a kormányt. Mi sem bizonyítja jobban mindmáig tartó politikai aktivitását, hogy 

a tavalyi ellenzéki előválasztási kampányban nyíltan a bukott baloldali miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert támogatta Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége ellenében. 

Az utóbbi időben igyekezett a bulvármédia kedvében is járni az őszödi beszédből sokat idézett politikus, hiszen a „Kell még valamit mondanom, Ildikó?” mára valóságos szállóigévé vált. Egy bulvárlapnak adott interjúban elmondta, hogy Szili Katalin jobboldali fordulata „szíven ütötte”, ezenkívül említést tett egykori élettársával, Kolozsi Bélával való kapcsolatáról is, mellyel összefüggésben kijelentette, hogy eleinte nagy szerelem szövődött kettejük közt, de Kolozsi MDF-es lett, dolgozott a külügyben nagykövetként, ami nem tett jót a kapcsolatuknak. 

A pártállami múltú Szekeres Imre

Örök emlékként került a köztudatba az a beszéd, melyet Szekeres Imre mondott 2008-ban a Gripen repülőgépek magyarországi felavatásakor. A beszédben elkövetett rengeteg bakiból sokan arra következtettek, hogy

az egykori honvédelmi miniszter kissé tudatmódosult állapotban volt, amit maga az érintett mindvégig tagadott és bizonyítani sem sikerült, mégis a közvélemény jó része ma sem hisz a miniszternek. 

Szekeres nem sokkal ezután visszavonult a rivaldafényből, és a baloldali Bajnai Gordon vezette kormány csúfos bukása óta még csak parlamenti képviselő sem lett, de a dollárbaloldal különböző médiumaiban manapság is tanácsokat és stratégiát próbál adni a szocialista pártnak, ahol még mindig tag. A 72 éves bukott politikus is a pártállam idején adta a fejét politizálásra, mert 1977-ben a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) Veszprém megyei bizottságának a titkára, majd első titkára lett.

Szekeres Imre; Varga Zoltán; Hiller István
Szekeres Imre baloldali fordulathoz fűzött reményei is úgy szálltak el, mint a Gripenek (Fotó: Máthé Zoltán)

Mesterházy Attila nekiment pártjának 

Szintén befejezte országgyűlési pályafutását Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke, aki Márki-Zay Péterhez hasonlóan bukott miniszterelnök-jelöltnek számít. Ahogy a cikkben korábban említett politikusok, Mesterházy sem tartozik az átigazolók táborába a baloldali ellenzéken belül, bár bukásban neki is akadt bőven része. A néhány évvel ezelőtt a NATO-parlament elnökévé egy évre megválasztott politikus nemrég élesen kritizálta saját pártját mondván, hogy 

felelősek azért, hová jutott Horn Gyula pártja.

Mesterházy Attila; Bajnai Gordon; Boruzs András; Szabó Tímea; Gúr Nándor; Fodor Gábor; Gyurcsány Ferenc
Itt még együtt volt Mesterházy és a „nagy csapat” (Fotó: Kovács Attila)

A Mandinernek adott interjúban belső hatalmi harcokat és személyes sértettségből fakadó bosszúhadjáratokat emlegetett az MSZP-vel kapcsolatban, majd hozzátette: a szocialista párt politikai értelemben a haláltusáját vívja. Ő is segítségül hívta a bulvárt, amikor Mesterházy felesége, gyermekei és szülei, azaz egész családjának fotói jelentek meg különböző internetes felületeken, de a 2014-es választási kampányban a „bikicsunáj” néven elhíresült dallal, és Michael Jackson moonwalk táncának utánzásával próbált szavazatokat szerezni – mérsékelt sikerrel. 

Néhány évvel ezelőtti vagyonnyilatkozata szerint Mesterházy Attila vagyona főképpen ingatlanbefektetésekből állt.

A baloldali kaméleonok

Ujhelyi, Lendvai, Szekeres és Mesterházy becsületére legyen mondva, hogy eddig nem váltottak pártot, a bajok ellenére is kitartottak baloldali politikai tömörülésük mellett. Akadnak azonban szép számmal olyan egykori szocialista politikusok, akik a pártváltók népes táborát gyarapítják. Az MSZP-ben indította politikai karrierjét Molnár Csaba, Gyurcsány Ferenc feleségének árnyék-kancelláriaminisztere, majd 2014-ben és 2019-ben a DK-listáról az európai parlamentbe jutott, ahol botrányba keveredett, amikor arról szónokolt, hogy a magyar családoknak szerinte a taníttatás és a megélhetés közül kell választaniuk. Eközben kiderült, hogy 

a DK-alapító fia egy méregdrága brüsszeli magániskolába, a Brussels International Catholic Schoolba jár, amelynek évi regisztrációs díja 8950 euró, azaz több mint hárommillió forint, középiskolai taníttatásért pedig akár csaknem négymillió forintnak megfelelő eurót is elkérhetnek.

Molnár Csaba úgy érezheti, eljött az ő idejük, de még várnia kell (Fotó: Teknős Miklós)

Molnár Gyula is a Demokratikus Koalíciónál kötött ki. A régebben büntetőperbe fogott volt MSZP-elnök egy fenékkel két lovat akart megülni, ugyanis a szocialisták tagja maradt volna a Gyurcsány Ferenc vezette DK frakciójában ülve. Ezt az MSZMP-ből átvedlett alakulat nem tűrte, és Molnár kizárták a szocialista pártból. Nehezen felfogható Molnár hűtlensége annak tükrében, hogy 2002 és 2010 között a XI. kerület polgármestere és közel húsz évig a párt országgyűlési képviselője is volt, és az álláshalmozás sem állt tőle távol, hiszen nyolc évig egyszerre dolgozott polgármesterként és parlamenti képviselőként.

Gyurcsány Ferenc; Molnár Gyula
Egykori szocialista pártelnökök egymást közt (Fotó: Balogh Zoltán)

Vezető hír volt, amikor két egykori MSZP-s polgármestert is elszipkázott a DK. A Gyurcsány–Dobrev-tandem vezette párt rendre támadja a határon túli magyarokat, ennek ellenére egy erdélyi származású polgármestert hoztak el az MSZP-ből Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester személyében. Szaniszló regnálása sem maradt botrányok nélkül:

előtte még senki sem tett olyat, hogy helyi önkormányzati bizottságokban egyetlen pozíciót sem adott ellenzéki pártnak. 

A kerületvezető összeveszett a régi DK-snak számító alpolgármesterrel is, amikor a képviselők fizetésének megemeléséről döntve érvényesítette akaratát, majd végül Gyurcsány Ferenc közbelépésére volt szükség annak érdekében, hogy az alpolgármester ne hagyja el a DK sorait és rendezzék a konfliktust. Mindmáig tisztázatlan az idei év egyik leghangosabb korrupciós ügye, ami szintén Szaniszló nevéhez fűződik, és amelyet Anonymus robbantott ki a polgármester érintettségét említve egy helyi ingatlanpanamában.

Szaniszló Sándor úgy demokrata, hogy ellenzékének még csak bizottsági helyet sem juttat (Fotó: Havran Zoltán)

A másik átállt polgármester Kiss László, Óbuda immár DK-s első embere, aki négy évig az MSZP színeiben volt országgyűlési képviselő, majd 2019. őszi városvezetővé választása után nagyon hamar a Gyurcsány-párthoz dezertált. Politikai karrierjét a Zuschlag János nevével fémjelzett Fiatal Baloldalnál kezdte, és látszólag tevékenységét sem a DK által hirdetett, elesettek iránt mutatott szolidaritás vezérli, ugyanis 

a rászoruló családok problémáit figyelmen kívül hagyva az önkormányzati tulajdonú épületeket inkább eladni próbálta a szegények megsegítése helyett. 

Munkatársainak megválasztása sem sikerült a legjobban, mivel azóta távozott főkertésze egy Facebookon nyilvánosan közzétett posztjában jobboldali politikusok nyilvános akasztásáról álmodozott. Egykori DK-s párttársainak vallomása szerint ötletektől sem csordul túl elméje, és inkább idegen tollakkal szeret ékeskedni.

RÓZSA László; BŐSZ Anett; KISS László; GY. NÉMETH Erzsébet
Kiss Lászlónak fontosabb a kerületi ingatlanokból származó bevétel, mint a szegényebb kerületi polgárok lakhatása (Fotó: Kovács Attila)

Gy. Németh Erzsébet a cserék nagymestere. A Magyar Szocialista Pártot a Demokratikus Koalícióra, a főpolgármester-helyettesi pozíciót egy DK-s parlamenti képviselőségre váltó politikus már a Dobrev Klára által gründolt árnyékkormánynak is tagja szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszterként. A nyugdíjügyről sokaknak eszébe juthat az a

koronavírus idején kitört botrány, amelyben egy Pesti úton található idősotthon lakói közül rengeteg idős ember fertőződött és halt meg, és amely terület fő felelőse éppen a Gyurcsány által sokszor csak Zsókának becézett politikus volt.

 Szintén fővárosi tevékenységéhez kapcsolódik a Karácsony Gergely szerint nem is létező Városház-gate ügy, amelyben az ATV riporterének összefüggéstelen mondatokból álló nyilatkozatot adott

Bár magánéletével kapcsolatban eléggé titkolózónak mondható, időnként kiszivárognak információk. Fia, Gyuricza Dániel közösségi oldalán luxusitalokról, belvárosi étteremről, költséges ejtőernyős hobbijáról, valamint luxusnyaralásokról osztott meg képeket.

Gy. Németh Erzsébet mindig tudta, hogy mikor és hová érdemes menni (Fotó: Teknős Miklós)

Kevésbé ismert helyi politikusok is a dezertőrök közé sorolhatók, melyre az egyik legjobb példa a komlói Szakács László. 

A volt szocialista képviselőt, aki három ciklusban is a Parlamentbe került szocialista képviselőként, már a DK-val zajlott kokettálása idején kizárta soraiból az MSZP. 

Szakácsnak több sem kellett, az ellenzéki előválasztáson már Gyurcsányék színeiben mérette meg magát és aratott győzelmet, az Országgyűlésbe azonban nem sikerült bejutnia. A politikus MSZP-ből történt kilépését sok másik helyi szocialista távozása is követte, alaposan meggyengítve ezzel a kommunista utódpárt helyi alapszervezetét.

Szakács László (középen) szegfűje itt még nem volt hervadt (Forrás: Szakács László Facebook-oldala)

Borítókép: Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője sajtótájékoztatón Budapesten, a Villányi úti Konferencia-központban 2019. augusztus 7-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.