Romlik a gyermekek mentális állapota

Az elmúlt három év különösen nehéz volt a gyermekeknek, emiatt megsokszorozódott a mentális betegek száma. A fiatalok ugyanis szorongó tehetetlenséget éreznek a jövőjükkel kapcsolatban, amelyben az okoseszközöknek és az internetnek is jelentős szerepe van.

2022. 10. 25. 20:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden negyedik-ötödik gyermek mentális kórállapottal küzd, amelyből mentális, pszichológiai, pszichiátriai betegségek alakulhatnak ki 

– hívta fel a figyelmet Pászthy Bea, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatudományi Intézete és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) közös, A média hatása a gyermekek pszichés fejlődésére címmel megrendezett konferencián. A Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinikájának docense kiemelte: az elmúlt három év különösen nehéz volt a gyermekeknek, hiszen elsőként a klímaváltozás miatti félelem, aztán a koronavírus-járvány és annak következményei (munkanélküliség, anyagi bizonytalanság, lakóhely-változtatás, poszt-Covid), jelenleg pedig az orosz–ukrán háború és a genderdiszfória téma generálja a mentális problémákat. Elmondása szerint

ezek a fiatalok szorongó tehetetlenséget éreznek a jövőjük alakításával kapcsolatban, így mostanra a 0–14 éves korcsoportban az újszülöttkori megbetegedések után már a mentális panaszok, viselkedési zavarok a leggyakoribbak. 

– A gyermekeknek a média közvetíti a világot. Amennyiben a média félelmetes, aggasztó üzeneteket közvetít, akkor a gyermekek szorongani fognak, ezáltal pedig lelki egészségük is folyamatosan hanyatlik – magyarázta a szakember.

Pászthy Beához hasonlóan Tari Annamária is aggasztó jelenségekre hívta fel a figyelmet. A klinikai szakpszichológus úgy fogalmazott: az okoseszközök elveszik a kicsiktől a gyermekkort, s ami ennél is fontosabb, megölik a gyermekek fantáziavilágát. Utóbbival a későbbiekben képesek lehetnek perspektívát, célokat megfogalmazni, és így nem kell szoronganiuk a jövőjük miatt sem – mutatott rá. – Ezek az eszközök viszont azért is felkapottak – folytatta –, mivel egy olyan kaput nyitnak a gyermekeknek a virtuális térbe, aminek szinte lehetetlen ellenállni. 

Ráadásul azonnal képes kielégíteni az érzelmi szükségleteiket, így mindenki megszabadulhat a problémájától, és bármikor pozitív élményeket szerezhet. A gond viszont az, hogy ez a rengeteg inger olyan korban éri őket, amikor a központi idegrendszerük még éretlen. 

Különösen veszélyes ez a két év alatti gyermekekre, amikor az érintőképernyő akár napi ötperces használata megváltoztatja az agy fehérállományának fejlődését, működését. Itt érdemes megemlíteni azokat az agresszív hatásokat is, amelyeket a felnőttvilágból érkező információk szintén legalizálnak. Ennek következtében a gyermekek óhatatlanul érzéketlenebbé válnak, ami nagyban torzítja a személyiségüket – hangsúlyozta a pszichoterapeuta. 

Minden negatív következmény ellenére évről évre több gyermeknek van valamilyen okoseszköze. Az NMHH munkatársai által elvégzett Digital parenting kutatás eredménye szerint – amelyet Pelle Veronika ismertetett – a hét-nyolc évesek körében

2017-hez képest 2020-ra megduplázódott a telefonnal rendelkezők aránya, a közösségi médiában jelenlévők aránya pedig megháromszorozódott. 

Kiderült az is, hogy körülbelül minden tizedik gyermek visszajelöli az őt bejelölő idegent a közösségi médiában, egy részük pedig kapcsolatot is ápol velük. A netező fiatalok szüleinek harmada pedig nem követi figyelemmel gyermeke internetes tevékenységét, a 12–16 évesek hozzátartozóinak körében pedig már 75 százalék a passzívak aránya.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.