A Nemzeti Információs Központ dönthet a guruló dollárokról szóló jelentés nyilvánossá tételéről

Márki-Zay Péter mozgalma egyenesen követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a titkosszolgálatok által készített jelentést.

Magyar Nemzet
2022. 11. 18. 14:13
MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2022. március 15. Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje az Egységben Magyarországért nagygyûlésén Budapesten, a Mûegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az Egyesült Államokból a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) került amerikai pénzek ügyében készült titkosszolgálati anyag minősítése 2051-ig titkos, a minősítés felülvizsgálatára vonatkozó kezdeményezés ellen a kormánynak nincs kifogása. A Miniszterelnöki Kabinetiroda az Index.hu megkeresésére közölte: 

Ha a parlament nemzetbiztonsági bizottsága elfogadja Kocsis Máté frakcióvezető javaslatát a nyilvánosságra hozatalról, és megkeresi a minősítő szervezetet, a Nemzeti Információs Központ hozzá fog járulni a bizottsági ülésen elhangzott információk, illetve az ülés jegyzőkönyvében is szereplő részek nyilvánosságra hozatalához.

Az ügyre vonatkozó titkosszolgálati anyag titkosításának feloldását Sas Zoltán, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke is támogatja. 

A portálnak Sas Zoltán úgy fogalmazott: a bizottság elnökeként mindig kiemelten fontosnak tartotta, hogy az általa vezetett testület minden olyan témában tájékozódjon, amelyik hazánk nemzetbiztonsági érdekeit sértheti vagy veszélyeztetheti. – A bizottság minden esetben tájékozódik, és amennyiben egy adott ügy körülményei indokolttá teszik, vizsgálatot is folytat. A közvélemény tájékoztatása fontos célom. 

Ezért is támogatom, hogy ebben az ügyben is a lehető legszélesebb körben mindenki megismerhesse azokat az adatokat, amelyeket a testület a tájékozódása során kapott. Így most elnökként azon dolgozom, hogy a titokgazdával kapcsolatos egyeztetések után nyilvánosságra tudjunk hozni minél többet az általunk megismert titkosszolgálati anyagokból – mondta a bizottság elnöke. Hozzátette, amint ez az egyeztetés lezárul, annak eredményéről a közvéleményt a bizottság tájékoztatni fogja.

Ismert, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a parlament nemzetbiztonsági bizottsága szerdai ülése után a közösségi oldalán azt írta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz az Egyesült Államokból érkezett támogatás ügye súlyosabb, mint eddig gondolták. A vizsgálat előzménye, hogy Márki-Zay Péter maga ismerte el, hogy az MMM az Egyesült Államokból is kapott támogatást, de a korábbi miniszterelnök-jelölt minden nyilatkozatában leszögezte, hogy betartották a vonatkozó törvényeket, és a szövetségben induló hat ellenzéki párt nem kapott az összegből, ami közel kétmilliárd forintnak felel meg. Az ügyben nyomozás is indult, a nemzetbiztonsági bizottság is vizsgálta a történteket. Márki-Zay Péter mozgalma a pénteki közleményében azt írta, követelik, hogy hozzák nyilvánosságra a titkosszolgálatok által készített, a mozgalmukat érintő jelentést, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá váljon: csak a Fidesz legújabb lejárató kampányának egy felvonását láthatjuk.

Borítókép: Márki-Zay Péter az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.