Hamar pénzhez juthatnak a falusi kisboltosok

Amint egy kisbolt pályázatra benyújtott igénylését pozitívan elbírálják, az elnyert támogatás összege rövid időn belül ott lesz a kedvezményezett bankszámláján – tudta meg lapunk. Az elnyert támogatást akár a jövő év elején, előre, egy összegben kapja meg a nyertes pályázó, aki a működési kiadásaira fordíthatja a pénzt.

2022. 11. 23. 6:24
20220301 Szamosszeg Községi élelmiszerbolt fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány héten belül megjelenik a Magyar falu programon belül futó falusi kisbolt pályázat felhívása. Egyszerű, gyors folyamatra lehet számítani, ahogy a Magyar falu program pályázatainak esetében már megszokhattuk

 – mondta el lapunk kérdésére a modern települések fejleszté­séért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár kifejtette: sikeresen benyújtott pályázat esetén a támogatás összege rövid időn belül ott lesz a kedvezményezett bankszámláján. Az elnyert teljes összeget előre, egy összegben megkapja a nyertes pályázó.

A cél az, hogy minél előbb, akár a jövő év elején megkapják a pénzt a nyertesek, amivel az érintett vállalkozók működését és rajtuk keresztül a falvakban élőket segíteni tudja a kormány

 – tette hozzá.

A kormánybiztos emlékeztetett arra: a kistelepüléseken élő embereknek kiemelkedően fontos, hogy legyen helyben a mindennapi életvitelhez szükséges, alapvető élelmiszereket árusító kiskereskedelmi bolt. Ennek érdekében a Magyar falu program 2021-es pályázati felhívásának köszönhetően, jelentős állami támogatással és csekély kedvezményezetti önrész vállalásával mintegy ötvenmilliárd forint értékben valósulnak meg kisboltfejlesztések.

A koronavírus-járvány, a háború okozta gazdasági és társadalmi folyamatok, valamint a szankciós infláció negatív hatásainak enyhítése érdekében bevezetett hatósági ár viszont új kihívásokkal terheli a működő kisboltokat. A kormány célja pedig az, hogy ne zárjanak be a szolgáltatóegységek, és továbbra is kiszolgálják a falusi embereket, ezért több ezer, remélhetőleg sikeres pályázatot benyújtó kistelepülési kisbolt kaphat állami segítséget 2023-ban

 – mutatott rá. 

A kormány ezzel támogatást nyújt a szankciós válság és az infláció ­miatt nehéz helyzetbe került kistelepülési vállalkozásoknak, és ezáltal a falvakban élők mindennapjait és az élelmiszer-ellátásukat is segíti.

A politikus fontosnak tartotta kiemelni, hogy minden olyan kisbolt pályázhat, amely kétezer fő alatti településen működik, nemcsak azok, amelyek 2021-ben kaptak támogatást. Az elnyert összegeket működésre, azaz például bérköltségre, rezsiköltségre fordíthatják a nyertes vállalkozók. A kormánybiztos szavai szerint az elnyerhető támogatás összege boltonként milliós nagyságrendű lesz, a kormány legfeljebb nyolcmilliárd forint költségvetési forrást tud biztosítani erre a célra. A pályázati keretösszeg meghatározása még folyamatban van.

Gyopáros Alpár megerősítette, hogy a kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett. A Magyar falu program éppen ezért folytatódik, és folyamatos országjáráson keresztül mérik fel a kistelepülések kihívásait.

A programot a falvak írják, a konzultáció, a párbeszéd folyamatos, eddig több mint háromszáz találkozón vettünk részt szerte az országban polgármesterekkel, jegyzőkkel, településvezetőkkel, civil szervezeti és egyházi vezetőkkel, vállalkozókkal és falusi emberekkel. Az ő javaslataikra, problémafelvetéseikre folyamatosan reagál a Magyar falu program, amely ettől élő, dinamikus és tényleges problémákra nyújt valós megoldásokat

 – fogalmazott a kormánybiztos.

Borítókép: A kétezer fő alatti települések kiskereskedései pályázhatnak (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.