Parancsot kaptak az embercsempészek: „Lőjétek a rendőröket!”

Lőjétek a rendőröket! – kapták parancsba az iraki embercsempészek, akik hétfőn Budapest határában tűzpárbajt vívtak az őket üldözőkkel. A Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai még tegnap az M1-es autósztrádán elkapták a lövöldözők előfutóit is, így a BRFK már hat külföldi ellen folytat büntetőeljárást felfegyverkezve elkövetett embercsempészés miatt. A két lövöldözőt a nyomozó ügyészek hivatalos személy elleni erőszakkal is meggyanúsították.

2022. 11. 15. 15:47
null
Fotó: Vaszko Viktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság jelenleg hat külföldi embercsempészt tart őrizetben felfegyverkezve elkövetett embercsempészés megalapozott gyanúja miatt a főváros határában november 14-én történt lövöldözés miatt.

Az embercsempészek parancsba kapták, hogy lőjenek a rendőrökre, amihez egy pisztolyt is a csempészek furgonjában hagyott nekik a szervező – közölte ma a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

 

Ismeretes, egy illegális migránsokat szállító furgonból többször az őket megállásra felszólító rendőrökre lőttek november 14-én reggel Budapest határában. 

A rendőrök, a figyelmeztető lövést követően viszonozták a tüzet. A gyalogosan menekülő 21 és 28 éves iraki állampolgárságú két feltételezett embercsempészt a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége fogta el. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett. 

A furgonban 21, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott, de nem tudták igazolni jogszerű magyarországi tartózkodásukat; tanúkihallgatásukat követően valamennyiüket visszakísérték a biztonsági határzárhoz. 

A BRFK felfegyverkezve elkövetett embercsempészés bűntett miatt folytat eljárást, a gyanúsítottként kihallgatott egyik iraki állampolgár részletes beismerő vallomást tett. 

A migránsokat szállító furgon „előfutó” autóját a KR Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi információi alapján a TEK műveleti egysége az M1-es autópályán, Győr térségében tartóztatta fel november 14-én 11 óra körül. 

A Hegyeshalom felé tartó BMW-ben utazó négy férfi a többszöri, angol nyelvű rendőri felszólítás ellenére nem szállt ki a gépjárműből, a járművezető az ajtót nem nyitotta ki, ezért a rendőrök betörték az ablakot. A külföldiek nem voltak együttműködők, ketten a bilincselésnek is ellenálltak, ezért a terrorelhárítók testi kényszert, valamint elektromos sokkolót alkalmaztak.

A 24 és 30 éves iraki, a 21 éves török és a 23 éves német állampolgárt az egészségügyi vizsgálatukat követően a Rendőrségi Igazgatási Központba állították elő, ahol a BRFK bűnügyi főosztály nyomozói őket is embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

 

A furgonban tartózkodó embercsempészek egyike kihallgatásán elmondta, hogy az illegális migránsok szállításának megkezdése előtt az egyik úgynevezett előfutó átadta a szervező üzenetét, mely szerint a furgon sebességváltója mellett találnak egy pisztolyt, amellyel ha kell, „Lőjétek a rendőröket!

A két iraki férfit és négy segítőjüket a BRFK őrizetbe vette, és kezdeményezték a letartóztatásukat.

A rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmények ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) folytat büntetőeljárást. Mai közleményük szerint a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és közlekedési bűncselekmények miatt nyomoz a két,magát iraki állampolgárnak valló, a lövöldözésben közvetlenül részt vevő férfi ellen.

A megalapozott gyanú szerint a külföldi férfi menekülése során ki akart törni az őt üldöző három rendőrautó által felvett alakzatból, ezért gépjárművét az egyik szolgálati autó irányába kormányozta – azt legkevesebb 30 centiméter távolságra megközelítve –, amellyel közvetlenül veszélyeztette az abban ülő rendőrök életét és testi épségét.

A menekülés során a gépjármű jobb első ülésén utazó férfi egy fegyverrel a kezében kihajolt a lehúzott ablakon és háromszor a levegőbe lőtt, majd miután a rendőrök az üldözését tovább folytatták, összesen öt célzott lövést adott le a szolgálati gépjárművek irányába és négy üvegpalackot is feléjük dobott.

Budapestre érve az elkövetők a megengedett sebességhatár túllépésével – a záróvonalon áthajtva a leállósávban, majd a buszsávban – haladtak addig, amíg a forgalmi viszonyok miatt kénytelenek voltak megállni. A két férfi a szalagkorláton átugorva, futás közben célzott lövéseket adott le az őket gyalogosan üldöző rendőrök irányába. 

Borítókép: Az elfogott két lövöldöző embercsempész (Fotó: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.