„A köztársasági elnöki kegyelem áttörés és biztató a többiekre nézve a Budaházy-Hunnia ügyben”

Gaudi-Nagy Tamás szerint Budaházy György kegyelmi ügyében a döntés jövő tavasszal várható.

Magyar Nemzet
2022. 12. 27. 22:40
File photo of riot police arresting protesters during anti-government demonstration in Budapest
HUNGARY-RIOTS/COMMISSION Fotó: Karoly Arvai
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, államfői kegyelemben részesül a Budaházy-ügy hét érintettje, miután Novák Katalin köztársasági elnök aláírta az érintettek kegyelmi kérelmeit. Budaházy Györgyöt 17 év fegyházra, további 14 vádlottat pedig összesen több mint száz év szabadságvesztésre ítélt terrorcselekmény és más bűntettek elkövetése miatt a fővárosi törvényszék idén márciusban. Korábban több szervezet is felszólalt az ítélet aránytalansága és igazságtalansága ellen, júliusban pedig utcai demonstráción tiltakoztak az úgynevezett Hunnia-perben hozott ítélet ellen. 

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője lapunk megkeresésére elmondta, a hét vádlottnak adott köztársasági elnöki eljárási kegyelem áttörés és biztató a többiekre nézve a Budaházy-Hunnia ügyben. 

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat közleményében kifejtette, a szervezet örömmel értesült arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a mai napon a 17 vádlottból hetet eljárási kegyelemben részesített. „A többi tíz terhelt – köztük a nem jogerősen 17 éves fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György – kegyelmi ügyében viszont a döntését a jövő márciusban várható újabb másodfokú bírósági határozathozatal utánra halasztotta, kérelmeiket el nem utasította” – írták.

Bár a szervezet álláspontja szerint minden vádlott esetében indokolt lett volna az eljárási kegyelem és ez lett volna a gordiuszi csomó igazi átvágása, mégis ezt a döntést előremutató lépésnek, áttörésnek tekintik. „Egy bíztató előjelnek arra, hogy ezt, a gyurcsányi önkény és jogtiprások lenyomatát magán viselő, az igazságszolgáltatás tekintélyét súlyosan megtépázó, balliberális politikai leszámolás célzatával indított ügyet kegyelmi úton meg tudja és akarja oldani a nemzeti kormányzat, felismerve annak jogi képtelenségeit és ezért a milliónyi magyar által joggal elvárt, nemzeti érdekű politikai megoldás szükségességét” – fogalmaznak a közleményben.

Hozzáteszik, értelmezésük szerint a bíróságok kaptak egy utolsó esélyt arra, hogy a számtalan korábbi jogellenességet és visszásságot korrigálják, törvényes döntést hozzanak, amely a szervezet álláspontja szerint csak a felmentés lehet. Mindezt igazolni látszik, hogy a köztársasági elnök a döntéséről kiadott közleményében közölte: az úgynevezett Budaházy-ügy is rámutat arra, hogy a bírósági eljárások ésszerűtlen elhúzódása elfogadhatatlan, és sérti az emberek igazságérzetét.

A közleményben a szervezet jelzi, hogy a kegyelemben részesültek személyét pontosan nem tudni, de annyit ki lehet következtetni, hogy közülük ötöt többségében terrorcselekmény miatt ítéltek el, a többieket csekélyebb mértékű szabadságvesztésre, kettőt pedig felmentettek a 13,5 éve zajló eljárás megismételt első fokú szakaszában idén márciusban. 

„Mindez az érintettek számára azt jelenti, hogy- az igazságügyi miniszter minden bizonnyal rövidesen bekövetkező ellenjegyzését követően semmilyen jogkövetkezmény már nem érintheti őket és mentesülnek az elsőfokon kiszabott tetemes, összesen 30 millió forint bűnügyi költség rájuk eső milliós nagyságrendű részétől is” – áll a közleményben. 

Borítókép: illusztráció. (Fotó: Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.