Egy kis figyelmetlenség is tragédiát okozhat

Akár egy összetekert, áram alatt levő fényfüzér is tüzet okozhat azzal, hogy a feltekerés miatt átforrósodik, az ünnep múlásával pedig a karácsonyfa (fenyőfa) is egyre szárazabb lesz, ezért különösen megnő a veszély. Az ilyen és ehhez hasonló gondatlanságok teszik ki a Magyarországon évente keletkező hétezer lakástűz jelentős részét. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint komoly anyagi kárral járó, olykor tragédiákba is torkolló tűzesetek sorát lehet megelőzni egy kis odafigyeléssel.

2022. 12. 28. 21:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Karácsony idején naponta huszonöt-harminc lakástűzhöz hívják a tűzoltókat. Ennek egyik oka, hogy többet vagyunk otthon, így többet fűtünk, főzünk, világítunk, és még az otthonunkat is esetenként tűzveszélyes ünnepi kiegészítőkkel dekoráljuk – számolt be a Magyar Nemzetnek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). 

– Minden évben negyven-ötven lakástűz keletkezik adventi koszorúk miatt. Tavaly öt otthon vált lakhatatlanná és tizenhárman sérültek meg ilyen módon keletkezett tüzekben 

– hívta fel a figyelmet Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az OKF szóvivője, aki szerint arra érdemes figyelni, a gyertyák alatt legyenek kis fém alátétek, illetve az sem mindegy, hogy hova helyezzük a koszorút, a legjobb, ha nincs a közelben semmi éghető, illetve nem hagyjuk őrizetlenül a lángot.

A fényfüzérek, égősorok is rejtenek veszélyeket: ha a fényfüzér vagy a hosszabbító vezetéke megtört, eldeformálódott, megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy mikor okoz tüzet. – Ha túl hosszú a fényfüzér vezetéke vagy a hosszabbító, akkor is ki kell fektetni az egészet. Ha összetekert állapotban helyezünk egy vezetéket feszültség alá, annyira fel fog forrósodni, hogy előbb-utóbb meggyullad – hangsúlyozta Mukics Dániel, hozzátéve, hogy éjszakára húzzuk ki a konnektorból a fényfüzéreket.

A leginkább tűzveszélyes hely ilyenkor a konyha, ami nemcsak karácsony előtt forgalmas, hanem a két ünnep között is: könnyen előfordulhat, hogy a nagy kapkodásban valaki megfeledkezik az ételről, az étolajjal teli edényről vagy a kés nyele, a vágódeszka, az étel csomagolása, a konyharuha ér hozzá a forró tűzhelyhez. A karácsonyfa is tűzveszélyes lehet, főként januárban, amikorra már alaposan kiszárad. Tavaly tizenhárom karácsonyfa okozott lakástüzet, amelyekben összesen heten megsérültek. 

– Attól még, hogy valami éghető, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy fűtésre alkalmas tüzelő. Hideg időben gyakori, hogy a tűzoltókat égő kéményekhez riasztják. Ez ott jellemző, ahol szilárd tüzelővel fűtenek és nem élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével – világított rá Mukics Dániel. A szóvivő szerint az ilyen tragédiákhoz jelentős részben hozzájárul, ha nem megfelelő tüzelővel vagy éppenséggel szeméttel fűtenek. – A kémény falán lerakódó, egyre vastagodó korom- és kátrányréteg – ha nem távolítják el – előbb-utóbb meg fog gyulladni, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. Minden hetedik lakástűz a kéményben keletkezik – emelte ki a szóvivő. Az alezredes elmondta, hogy a katasztrófavédelem weboldalán mindenki meg tudja nézni, miként tudja kitisztíttatni a kéményét, amely magánszemélyeknek ingyenes, ám az olyan házaknál nem, amelyekbe gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó van bejelentve, viszont nekik kötelező a rendszeres kéményseprés.

Magyarországon évente átlagosan hétezer lakástűz keletkezik. Az OKF adatai alapján idén december 27-én délig összesen 7285 otthon gyulladt ki, amelyekben 626 ember megsérült, 92-en pedig elhunytak. A katasztrófavédelem szerint a december a legintenzívebb időszak, ilyenkor naponta átlagosan 25 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat országszerte, átlagosan kétnaponta történik halálos tűz és kétnaponta regisztrálnak füstmérgezéses esetet.

– Megelőzésképpen vegyünk otthonra egy füstérzékelőt, amit a szoba közepén a plafonra kell szerelni. Ez hangosan fog sípolni a tűz keletkezésének legelején, így időben tudomást szerzünk arról, hogy kigyulladt valami. Lesz időnk kimenekülni és hívni a tűzoltókat 

– jegyezte meg Mukics Dániel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.